Ook toevallig!

Als toeval niet bestaat, bestaat dubbel toeval wel. Daar heb ik de laatste tijd toch wel een paar opmerkelijke staaltjes van meegemaakt. Vanochtend: dat ik op de A27 ter hoogte van afslag 32 de route kruis van het stoffelijk overschot van Juliana is toeval. Ik moest daar toevallig in de buurt zijn, maar voor dubbel toeval is méér nodig. Ook dat mijn afspraak op een dusdanig tijdstip was afgelopen dat ik op het goede moment de A27 opreed, maakt – hoewel het de toevalligheidsgraad vergroot – er nog geen dubbel toeval van.
Dubbel toeval is dat ik naar de wc moet, daarom een benzinestation opdraai en daar Mirjam de Winter zie in haar Volvo, en die hier ook toevallig is.
Wat het betekent, weet ik niet. Maar ik moet meteen denken aan afgelopen zondag. Toen zag ik in de De Telegraaf, die voor het eerst op zondag uitkwam, een foto van een opgeblazen huis – niet op de Westelijke Jordaanoever of zo, maar in Kropswolde, Groningen. Voor iets héél anders belde ik Babs Assink. (Of het Journaal het item over de Euromast al had uitgezonden, quod non, want Juliana overleden.) Babs zei dat zij in Groningen was, want de bewoonster van dat opgeblazen huis was een vriendin van haar. Gewoon toeval, zou ik dit willen noemen. Dubbel toeval werd het toen ik de schaatster Marianne Timmer bij Barend en Van Dorp hoorde vertellen wat haar nieuws van de dag was: dat opgeblazen huis in Kropswolde waar ze die zondag toevallig langs gereden was!
Ook in dit geval weet ik niet of er een betekenis in schuilt, en zo ja: welke.
Laatst hadden we ook te maken met dubbel toeval. Veel mensen zeiden tegen ons: ‘Jullie worden natuurlijk niet allebei ontslagen. Dat zou wel héél toevallig zijn.’ Louise en ik dachten dat ook. Dat Radio Rijnmond één van ons tweeën kwijt moest, daar hielden we wel rekening mee. Vandaag precies acht weken geleden waren we toevallig allebei onze baan kwijt.
Dubbel toeval: ik ga er toch eens op letten. Misschien zit er wel een patroon in, kan ik er wetmatigheden in ontdekken.
Ik zat dit alles in de auto te bedenken terwijl ik voor het stoplicht op de Coolsingel stond. Zag ik mijn goeie vriend Maarten Laupman tegen het verkeer in fietsen. Ook toevallig!

Een gedachte over “Ook toevallig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s