De verdwijnput

20010706 NYT VP Gaten in bodem NormandieLa Jouannière, donderdag – Een paar jaar geleden las ik in The International Herald Tribune een verhaal over een man in Normandië die uit zijn huis naar buiten stapte en in een gat verdween dat ’s nachts voor zijn deur was ontstaan. Nooit meer iets van gehoord, van die man. In de desbetreffende streek bleken zich in de grond eeuwenoude gangenstelsels te bevinden.
Hoewel hier niet zomaar gaten ontstaan – even afkloppen – ik heb trouwens nog niet naar buiten gekeken vanochtend – schijnt het ook bij ons vol met gangen te zitten. Er zijn overal caves uitgehakt waar mensen hun wijn in bewaren en feestjes geven. De bodem is van tufsteen, dus dat hakt makkelijk weg. Oudere streekbewoners zeggen dat er ook gangen zijn. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor het bestaan van een geheimzinnige kuil op het erf, vlakbij de weg, op de scheiding van het land van de boer van hiernaast. Daar kon je alles wat je wilde ingooien. Kwam je later terug, dan was het weg, verzwolgen door de aarde. Hele kruiwagens vol met takken, gras, stenen, as zijn in die kuil verdwenen. Gelukkig geen mensen.
Vorig jaar heeft de gemeente de kuil volgestort met bouwpuin, maar toen ik er gisteren afgeknipte takken van de wildwoekerende bramen in kieperde, zag ik dat de boel al weer begint in te zakken.
Nu is het plan om vóór het huis een zwembad aan te leggen van 7 meter 40 bij 3 meter 60 en anderhalve meter diep. Gisteren was de aannemer hier. Hij nam zeven grote passen in het gras en morgen brengt hij de offerte al. Benieuwd wat er nog aan onderaardse gangen boven water komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s