Frans Engels

La Chartre sur le Loir, zaterdag – Op het terras van het Frankrijk Hotel, aan de kant van het Republieksplein waarop ’s middags de zon uitbundig staat te schijnen, was vroeg in de avond Engels de voertaal. Sinds mensenheugenis overnachten Engelse autosportfans, die in groten getale naar de races op het circuit van Le Mans komen, graag in het enige hotel van La Chartre dat in de Michelin-gids wordt genoemd. De Engelsen worden wellicht aangetrokken door het feit dat in vroeger jaren ook de beroemdste autocoureurs in dit hotel sliepen.
Foto’s in de bar van Hotel de France getuigen van die tijd. Er hangen nogal wat foto’s bij met handtekening. Eigenlijk ontbreekt alleen die van Michel Vaillant.
Dit weekend worden in Le Mans de kwalificatieronden gereden voor de legendarische 24 uur: die is dit jaar op 12 en 13 juni. Ook dan zullen de Engelsen er weer bij zijn. Vaak rijden zij in opzichtige, al dan niet antieke automobielen die veel onderhoud en poetswerk behoeven. Die auto’s bevolken tijdens Le Mans de binnenplaats van Hotel de France waar ze veel bekijks trekken.
Er komen ook hele legers Nederlanders naar de 24 uur van Le Mans, maar die zijn vaak op de motor en verblijven op de gemeentecamping. Verschil moet er zijn.
Hilarisch zijn de conversaties tussen de Engelse gasten en het hotelpersoneel, waarbij de Engelsen proberen Frans te spreken en de Fransen Engels. Het Engels Frans is net zo moeilijk te verstaan als het Frans Engels (overigens iemand die ik ken). Een bron van amusante misverstanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s