Over enkele typisch Franse gebruiken

La Jouannière, woensdag – Enkele typische gebruiken springen in Frankrijk meteen in het oog. Dat er de hele dag door handen worden geschud. In principe een sympathieke gewoonte. Maar als je iets langer meeloopt en mag participeren in het schudcircuit, merk je dat het inderdaad niet meer is dan een gewoonte. Het is maar zelden een stevige hand die je schudt, soms zijn het zelfs maar twee slappe vingers die je krijgt aangeboden. (Terwijl de eigenaar wel degelijk vijf vingers heeft, hoewel in deze streek van boeren ook veel gemankeerde handen voorkomen.) Het gebeurt ook dat de geschudde zijn gesprek met een derde voortzet zonder naar de schudder op of om te kijken. Tijdens het schudden mompelen partijen: ‘Ça va?’, maar het is niet de bedoeling om daar uitgebreid op in te gaan. Een geruststellend: ‘Ça va’ zonder vraagteken is meer dan voldoende. Wie uitvoerig mededelingen wil gaan doen over zijn gesteldheid is altijd te laat omdat de schudder intussen al weer drie geschudden verder is.
Het is op het oog dus een sociaal ritueel, maar in de praktijk is het net zo oppervlakkig als het Nederlandse handopsteken. Overigens zie je in Nederland ook steeds meer handenschudden, alleen beperkt het zich daar tot vrienden (en bij kennismaking natuurlijk). In Frankrijk schud je ook de hand van mensen die je alleen van gezicht kent, of van mensen die staan te praten met mensen die je alleen van gezicht kent.
Handenschudden doe je één keer per persoon per dag. Kom je iemand die je al hebt geschud tegen in de volgende kroeg, dan volstaat een hoofdknik, een allo of een tchin-tchin bij het heffen van het glas.
Bij vrouwen ligt het ingewikkelder. Ken je ze alleen van gezicht, dan is handenschudden voldoende. Ken je ze iets beter, bijvoorbeeld doordat je wel eens een woord met ze hebt gewisseld, dan wordt het kussen. Vier keer! Maar pas op: nooit kussen voordat je een wang wordt toegekeerd. En ook nooit echt de mond op de wang plaatsen, eerder de eigen wang langs de aangeboden wang brengen en in de lucht kussen – en dat dus vier keer, tenzij van tevoren is overeengekomen dat het ook minder mag. Dan is het hooguit twee keer, maar ook wel eens één keer. Hoe daarvan precies de regels luiden, weet ik niet. Evenmin heb ik ooit kunnen vaststellen of men begint met de linker- dan wel de rechterwang.
Een heel andere typisch Franse en niet uit te roeien gewoonte is het betalen met chèques. Hoewel het gebruik van de credit card, hier CB genoemd, een afkorting van carte bancaire of carte bleue, in het Franse betalingsverkeer veel algemener is dan bij ons, geven veel mensen er toch de voorkeur aan om in de supermarkt een chèque uit te schrijven.
Dat geeft veel oponthoud. Als alle boodschappen de caissière zijn gepasseerd (Fransen doen altijd héél veel boodschappen tegelijk, karren vol), gaat men pas het chèqueboekje zoeken. Dat bevindt zich meestal onderin een damestas die omstandig moet worden leeggeschud. Als het boekje is gevonden, even de wijsvinger natmaken bij het opslaan van de bovenste chxc3xa8que, deze uitscheuren, aan de caissière geven en opschrijven hoeveel waar wanneer. De caissière legt de chèque in de printer van de kassa en geeft hem ingevuld terug aan de klant. Die zet zijn of haar handtekening en geeft hem weer aan de caissière. Zij haalt een boek of een map tevoorschijn en stopt daar de chèque in, geeft de klant de kassabon die dan pas gaat beginnen met het inpakken van zijn of haar boodschappen. Ook dat gaat zonder al te veel haast.
Vandaar dat ik er zo’n hekel aan heb om voor een doos bier (Pelforth blonde, dat vind ik hier het lekkerste biertje) zo’n Franse hypermarkt binnen te moeten.
Dat gaat veel tijd kosten, vooral als je bekenden tegenkomt die je de hand moet schudden. Of vier keer kussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s