Kuifje in Congo

Laatst publiceerde ik hier een fragment uit een e-mail van een Rotterdammer over zijn verblijf in Congo (Archief: 26 mei 2004). Hieronder een nieuw bericht dat ik vandaag ontving. Ik houd de afzender in verband met zijn veiligheid anoniem. Als hij later deze maand thuis is het hele verhaal.

Voor de zoveelste keer werden we aangehouden in de auto, de pater en ik. Opnieuw politie. Wat is er nu weer fout? Men zoekt naar argumenten om geld te vragen, en dat gaat natuurlijk in eigen zak. De regering betaalt hier vrijwel niets aan de ambtenaren.
De pater moest dus stoppen. We hadden geen verkeersovertreding begaan, maar toch. Alles werd gecontroleerd. Alle papieren. Rijbewijs bij je? Ja? Goed dus. Verzekeringspapieren? Ja. Paspoort? Ja. Identiteitspapieren auto? Ja.
Bewijs dat u pater bent? Ja, dat. We werden al vrolijk en zagen de politie langzaam gefrustreerd raken.
Toen de finale vraag. Heeft u uw dooppapieren bij u? Ja, zeker. En dit was dus, dachten we, voor ons de fatale uppercut aan de politie, want de pater had ze toevallig bij zich.
Toen kwam het grote woord. Aha, u heeft uw dooppapieren bij u?
Zondermeer.
Dat is dan verdacht, want waarom zou u die bij u moeten hebben?
Eindresultaat: boete en betalen of een paar uur mee naar het bureau om alles langaam op papier te zetten. Je wil er vanaf na een uur en dus betaal je…
Dat is Congo Kinshasa. Ten voeten uit.

2 gedachtes over “Kuifje in Congo

  1. Het Vrije Volk was in de jaren vijftig de grootste krant van Nederland. Daarna begon de afkalving. In 1971 trok de krant zich terug op Rotterdam om twintig jaar later samen met het Rotterdams Nieuwsblad op te gaan in het Rotterdams Dagblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s