Wat ging dat snel

La Chartre-sur-le-Loir, vrijdag – In Café des Arts is het stil. Honderd meter verderop, op het Place de l’Hôtel de Ville, staan mensen twee, drie rijen dik in blijde afwachting van de doorkomst van de Tour de France. Als de publiciteitskaravaan is gepasseerd, zie je ineens veel bollenpetjesdragers. Ook zijn er nylon tassen uitgedeeld met snuisterijen waar niemand om verlegen zit.

Er komen auto’s langs van Reuters en AFP. Een motorrijder stopt precies in de bocht bij het postkantoor, zijn passagier is cameraman van het tweede net dat de Tour live uitzendt. Als hij zich posteert in het zicht van enkele belangstellenden, zakt hij onder bravo-geroep door de knieën.

De renners kunnen nooit ver zijn als een officiële auto langsrijdt die volgeplant is met antennes. De speaker op het plein bevestigt dat ze zojuist Bessé-sur-Braye hebben verlaten. Steeds meer motorfietsen passeren, die van de gendarme met blauwe zwaailichten. Een cameraman die achterop een motorfiets staat, wuift alsof we voor hém zijn gekomen.

De gendarmes die hier in de bocht staan, dringen er bij het publiek op aan om iets achteruit te gaan. Helicopters verschijnen in de lucht. Kort daarop flitsen de eerste renners voorbij. Applaus. Was dat geel wat ik zag? Het ging zo snel. Daarna weer auto’s vol met fietsen, dan weer even niets. Opnieuw applaus voor het peloton dat om de bocht komt gescheerd.

Dan gaat iedereen tevreden naar huis. Of naar Café des Arts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s