De vooravond van 14 juli

La Chartre sur le Loir, dinsdag – Nóg een verschil met de Nederlandse koninginnedag: bij ons is het vuurwerk pas aan het einde van de dag zelf. In Frankrijk begint de viering van Quatorze Juillet met vuurwerk. Eigenlijk zou dat vanavond om middernacht worden ontstoken aan de oever van het kunstmatige Lac de Rougeraie (grind), maar omdat het vuurwerk in het naburige dorp Lhomme al om elf uur begon, is ook de aanvangstijd in La Chartre vervroegd en wel met een half uur.

Ook de lampionoptocht vindt plaats aan de vooravond van 14 juli, de nationale feestdag, zodat de Chartrainse kinderen vanavond al, na het invallen van de duisternis, als wandelende vuurvliegen door het dorp liepen.

Kennelijk is het voor de Fransen zo bijzonder om een vrije dag te hebben, dat ze die liever niet besteden aan feestelijkheden als lampionoptochten en vuurwerk. Liever struinen ze langs rommelmarkten (elk dorp heeft er wel één) en drinken ze daar hangend aan de geïmproviseerde bar een plaatselijk wijntje.

Het échte feesten kan maar achter de rug zijn. Zo werd er hartstochtelijk gedanst op een planken dansvloer die in het gras langs het grindmeer was gelegd. Een drummer en een accordeonist speelden de ene deun na de andere. Elders op het terrein was wijn per fles te koop en de slager grilde een lammetje. Het rook heerlijk.

Toen om even voor half twaalf het kunstlicht uitging, hing er blijde verwachting in de lucht. De mooiste knallers ontlokten oh’s en ah’s aan het publiek – en dat is dan weer net als in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s