Vive l'Autoroute

A 20, woensdag – Er zijn mensen die de Route National prefereren boven de autoroute die ze pxc3xa9age noemen. Er liggen dan ook vaak financixc3xable motieven aan die voorkeur ten grondslag, maar uit oogpunt van decorum wordt ter verklaring hoog opgegeven van het landschap dat wordt doorkruist, de authentieke dorpjes (‘zo heerlijk Frans’) en tenslotte de kwaliteit van de Route National zelf die qua snelheid in feite niet zou onderdoen voor de autoroute.
Het is waar dat de autoroute zich onaandoenlijk door het land slingert. Dorpen bestaan niet, steden zijn gereduceerd tot namen op de borden, soms tot een silhouet van een torenspits of een kasteel op een van die bruine borden die aandacht vragen voor het Franse erfgoed.
Alleen in de bergen moet de autoroute zich aanpassen aan de uitzonderlijke omstandigheden, maar voor het overige is Frankrijk xc3xa9xc3xa9n grote graanakker.
Maar het is wel lekker opschieten over de grote autowegen die als je op de kaart van Frankrijk kijkt allemaal in Parijs lijken te ontspruiten.
Om kwart voor drie draaien we bij St. Gaudens, nog voor Toulouse, de autoroute op, om zeven uur verlaten we de A20 bij Chateauroux. Ruim vijfhonderd kilometer verderop, gemiddelde snelheid 118 km/u.
Dan is het nog honderdvijf kilometer over de Route National naar Tours, daarna nog veertig kilometer naar La Jouannixc3xa8re.
Heel authentiek allemaal, maar wel een rit van minstens twee uur.
Meteen aan het begin hebben we al een vrachtwagen van Multi Transports voor ons . Als we die eindelijk hebben kunnen inhalen, stuiten we verderop op een tractor met hooiwagen. Zo heerlijk Frans!
Op de Route National heeft afstand een andere inhoud dan op de autoroute. Op de Route National dijt Frankrijk uit tot stroperige proporties. En in elk leuk dorpje steekt wel iemand over, zelfs in de minder leuke dorpjes.
Gemiddelde snelheid: 72 km/u.
Altijd nog meer dan de 53 km/u die we klokten in de Spaanse bergen. Iets meer dan tweehonderd kilometer in bijna vier uur. Prachtige vergezichten, adembenemende ravijnen, ruige bergtoppen met verstopte kloosters, wildstromend water (eigenlijk nooit geweten dat de Garonne in Spanje ontspringt), maar als je achthonderdveertig kilometer moet rijden, wil je ook wel een beetje vaart maken.
(Overigens beginnen dit weekend in Frankrijk de vakanties, dus vaart maken zal er dan op de autoroute ook wel niet bij zijn.)

Een gedachte over “Vive l'Autoroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s