Ook de humor was leuker

Rotterdam, dinsdag – De vakanties van vroeger waren langer. Sowieso duurden zes weken toen langer dan zes weken nu, zoals de euro vroeger nog een gulden was en de mensen nog hun hoed afnamen voor elkaar.
Er was altijd wel iemand in de straat die televisie had en de melkboer kwam dagelijks aan de deur. Als de school voor de laatste keer voor de vakantie uit was, stond je aan het begin van een oneindigheid aan vrije tijd.
Wat kon je allemaal niet doen? Op vakantie naar oom Cor en tante Co in Geldrop. Fietstochten maken naar De Viersprong. Aardbeien plukken. Een middag met papa mee naar kantoor. Rondhangen in het zwembad. En dan hield je nxc3xb3g een zee van tijd over. Helemaal aan het eind van de vakantie was je voor je gevoel jxc3¡ren vrij geweest.
Hoe komt het toch dat de tijd in 2004 zoveel sneller gaat dan in 1964?
Neem alleen al die veertig jaar tussen 2004 en 1964: dat kunnen nooit veertig jaar zijn geweest.
Ik heb er wel een theorie over. Als je tien jaar bent, vertegenwoordigt een jaar een tiende van je leven: tien procent. Ben je vijftig, dan is een jaar gekrompen tot een vijftigste van je leven: twee procent. Tijdinflatie.
Het was in de eindeloze vakanties van mijn jeugd ook altijd prachtig weer, het hield niet op met zomeren. Ik kan me niet heugen dat het in Geldrop, bij oom Cor en tante Co, ooit regende. De hele zomer lag ik in de hangmat en samen met Lodi, de buurjongen, stookte ik fikkies in de spoorsloot.
Oom Cor was een politie. Ik denk vanwege zijn werk had hij een typemachine thuis. Die stond in een kamertje boven waar het ’s zomers niet te harden zo heet was. Toch zat ik daar vaak want een typemachine was een magisch apparaat. Soms riepen mijn ouders dat ik beneden moest komen omdat er mussen van het dak vielen, een fenomeen dat ik zelf nooit heb waargenomen – waarschijnlijk doordat ik binnen zat te werken aan De Nieuwe Pers die dankzij een velletje carbonpapier in een oplage van twee exemplaren uit de typemachine van oom Cor rolde.
Oom Cor en tante Co hadden ook een Volkswagen waarmee je zelfs, zo maakten ze mij wijs, naar Amerika kon. Later bleek America een plaatsje in Limburg te zijn. De dagen duurden langer vroeger en ook de humor was leuker.

Een gedachte over “Ook de humor was leuker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s