Lees ik ook eens de bijbel

Rotterdam, woensdag – Wij waren niks, thuis. Zo heette dat vroeger als je protestant noch kantholiek was; moslim was nog een exotische optie. Omdat we niks waren, hadden we geen bijbel in huis – tenminste niet dat ik me kan herinneren, en er zijn zat boeken die ik me wxc3xa9l herinner: Mannen van Sliedrecht van K. Norel, Anna and the King of Siam, iets van Pearl S. Buck, boeken van Jan Mens.
Maar geen bijbel dus.
De vader van mijn vriendje Jan Mosterd las na de maaltijd uit de bijbel voor. Ik kon er geen touw aan vastknopen: al die moeilijke namen! En zo vaak mocht ik ook niet blijven eten, dus werd het voor mij nooit een vervolgverhaal met cliffhangers.
Zelf raakte ik in het bezit van de trouwbijbel van mijn opa en oma van moederskant. Die stamt uit 1913. Er zitten nog blaadjes en bloemen in die mijn oma erin stopte, krantenknipsels, en ansichtkaarten van mensen die ook al dood zijn. Het papier is bruin geworden, hier en daar gevlekt.
Mijn opa groeide katholiek op maar tegen zijn twintigste keerde hij het geloof radicaal de rug toe. Mijn oma was op milde wijze protestants. Ze nam mij op een zondag een keer mee naar de Grote Kerk. Ik herinner me van de dienst alleen dat ik halverwege heel erg moest plassen en dat er a. geen wc was en b. dat als die er wel was geweest, ik er geen gebruik van had mogen maken omdat zoiets niet gepast is als de predikant voorgaat.
Vijftien jaar geleden werd het besluit genomen een een nieuwe vertaling van de bijbel te maken. Die is er nu. Een vertaling waaraan ook schrijvers en dichters hebben meegewerkt – bij Athenaeum-Polak & Van Gennep verschijnt zelfs een literaire editie!
Morgen werk ik mee aan de voorleesmarathon: de hele bijbel in xc3xa9xc3xa9n ruk voorgelezen door zo’n vierhonderd bekende en onbekende Nederlanders. De voorleesmarathon duurt in totaal vijf dagen en nachten en is zojuist begonnen bij boekhandel Donner in Rotterdam. Ik ben om 10.45 uur aan de beurt en mag dan iets van tien minuten lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s