Jaaroverzicht

La Jouannixc3xa8re, vrijdag – Hoe vaak heb ik het afgelopen jaar niet moeten horen dat ik het verleden moet laten rusten en vxc3xb3xc3xb3rxc3xbaxc3xadt moet kijken? Toch kan ik het op een dag als vandaag niet laten om mijn jaar 2004 nog xc3xa9xc3xa9n keer de revue te laten passeren.
Dat het een spannend jaar zou worden, stond op 1 januari al vast. Voor de zomervakantie 2003 had de hoofdredactie van Radio Rijnmond mij gevraagd om programmaleider te worden, na de zomervakantie bleek dat de plannen voor de nieuwe programmering en dus ook mijn nieuwe functie moesten worden opgeschort omdat Radio Rijnmond flink averij had gemaakt.
De eerste rat had het schip al verlaten: de directeur die het zonder dat iemand er erg in had zover had laten komen.
In het najaar werd bekend dat er gedwongen ontslagen zouden vallen.
Omdat Louise en ik allebei bij Radio Rijnmond werkten, allebei aan hetzelfde programma, maakten we nu ook eens ergens dubbel kans op.
Gelukkig wilde de ondernemingsraad voorkomen dat stellen (er werkten zes of zeven stellen bij Radio Rijnmond) in de naderende ontslaggolf dubbel zouden worden getroffen. Ook zou het principe ‘last in, first out’ worden toegepast.
Tenslotte bezwoer de waarnemend hoofdredacteur de redactieraad, waarvan ik deel uitmaakte, dat cultuur niet zou worden afgeschaft. Dat het woord ‘cultuur’ niet in zijn organigram voorkwam, was ‘een omissie’.
Zei hij nog.
Het bleken later allemaal leugens, want op 28 januari waren Louise en ik de eersten die bij de dikkedeur moesten komen. Radio Rijnmond ging zich concentreren op zijn core-business nieuws en sport, dus het kon niet anders maar helaas moesten wij gaan. (Met ons nog zesentwintig man, overigens werd verder geen enkel stel getroffen.)
Dat is nu elf maanden geleden.
Sindsdien hebben wij nog enkele fraaie staaltjes leugen en bedrog van de dikkedeur en van Radio Rijnmond meegemaakt.
Over de inhoud van mijn functie en over mijn functioneren. Over de datum van indiensttreding van een collega-presentator en over de collega-eindredacteur van het (overigens al eerder opgeheven) achtergrondprogramma die tot ieders verbazing, die van hemzelf niet in het minst, ineens van de variaredactie bleek te zijn zodat hij meewoog op de schaal waar ik afkukelde.
Ook was een dag na mijn ontslag een nieuwsverslaggever cultuurverslaggever geworden. Was cultuur nu wel of niet afgeschaft?
Toen begon de strijd over de ontslagvergoeding. Doodleuk schreef de dikketator dat hij niet zonder meer onze freelancejaren zou meetellen omdat Radio Rijnmond de administratie, ouder dan de wettelijke bewaartermijn, had vernietigd en hij dus niet kon vaststellen sinds wanneer en hoe wij als freelancer voor Radio Rijnmond hadden gewerkt. Dat moesten wij dan maar aantonen. Alsof wij onze administratie wxc3xa9l hadden bewaard!
Enfin.
Vorige week kregen we een telefoontje dat het geld waarop wij krachtens het sociaal plan recht hebben was gestort.
Dit jaar kan weg.

9 gedachtes over “Jaaroverzicht

  1. Zal heel eerlijk zijn. Suzanne Muller liet best blijken in haar uitzending haar collega’s te missen. Vrouwen die bevallen waren werden in het verleden al weggesaneerd. Oh ik ben geen oud medewerkster van Radio Rijnmond. Wel iemand die van dag 1 tot nu toe luistert!

  2. Ik reken me suf eerlijk gezegd. Ik ben echt een luisteraar van het eerste uur. Ik vind wel dat jullie redelijk onheus behandeld zijn. Ik hoop wel dat het het volledige bedrag was. En dan maar hopen dat je gewoon elders je draai gaat vinden!

  3. Dat is heel goed mogelijk. Ik heb in 1988 voor het eerst voor Radio Rijnmond gewerkt, vanaf oktober 1989 op vaste basis. Dus alles bij elkaar een flink aantal jaren. En maak je geen zorgen, na het (on)nodige getrouwtrek hebben we alles gekregen wat ons zoals dat zo mooi heet rechtens toekwam. Het blijft zuur, dat wel.

  4. Ik heb tot, in tegenstelling van het personeel van Rijnmond, wƩl echt de zak gehad.
    Dat was voor mij geen reden om overheidsgeld te verspillen.

    De beste wensen voor Iedereen.
    Ook radio rijnmond personeel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s