Hoe Townes Van Zandt zich te gronde richtte

Rotterdam, maandag – Ik ken twee mensen die het laatste optreden van Townes Van Zandt in Nederland hebben gezien. In Rotown was dat, een paar maanden voordat hij op 1 januari 1997 overleed. Ikzelf heb dat concert om de een of andere reden gemist.
Op het Filmfestival zag ik de film Be Here to Love Me: A Film About Townes Van Zandt van Margaret Brown. Een ontroerend portret van de getormenteerde singer-songwriter die alles mee had, behalve zijn drang tot zelfvernietiging. In zijn jonge jaren onderging hij een electroshocktherapie omdat hij manisch-depressief zou zijn. Veel geholpen heeft het niet. In elk geval waren veel van Townes’ jeugdherinneringen weggevaagd.
Wat hem niet verhinderde om prachtige liedjes te schrijven.
Margaret Brown sprak met de drie vrouwen van Townes (van wie nr. 1 en nr. 2 sprekend op elkaar lijken) en met zijn kinderen (van wie twee zoons sprekend op hxc3xa9m lijken). We zien beelden van de jonge Townes en van de oudere Townes; de jonge Townes vol branie aan een fles whisky lurkend, de oudere Townes met het gegroefde gelaat van de geoefende drinker en roker: hij is tweexc3xabnvijftig geworden, maar in de film is goed te zien dat drank meer kapot maakt dan je lief is.
Waar we sommige fragmenten al kennen uit Heartworn Highways heeft Margaret Brown nog veel meer historische beeldmateriaal opgeduikeld, omder meer uit televisieshows en van een optreden in 1995 in Amsterdam bij welke gelegenheid Townes ook (onhandig) werd gexc3xafnterviewd. Ik heb op de aftiteling niet kunnen ontdekken door wie.
Uit de herinneringen van Guy Clark, Kris Kristofferson, Emmylou Harris, Steve Earle, Steve Shelley en Willie Nelson en vele anderen komt Townes Van Zandt naar voren als iemand die bijna doelgericht op zijn einde afstevende. Op het einde gaf hij concerten die door gegeneerde bandleden moesten worden afgebroken omdat hij alleen maar zat te ouwehoeren en niet aan zingen toekwam. En de plaatopnamen onder leiding van Steve Shelley van Sonic Youth werden stopgezet omdat er met Townes niet meer te werken viel.
Wat blijft zijn de liedjes.

3 gedachtes over “Hoe Townes Van Zandt zich te gronde richtte

  1. Ook als je ‘in je eentje’ wordt ontslagen komt de klap hard aan. Helemaal als je net een huis hebt gekocht dat niet meer te betalen is als jouw inkomen wegvalt, je 24 bent en je inziet dat reageren op vacatures weinig zin heeft omdat er alleen plek lijkt te zijn voor ervaren medewerkers.
    Hier had ik wat troostende woorden getikt. Ze terecht weer gewist, want je zal er ongetwijfeld geen behoefte aan hebben. Een ander kan je niet zeggen wat je moet doen, wat je moet voelen. Dan besluit ik maar met een bedeesde sterktewens voor jullie twee. Ik hoop dat jullie de rust weer vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s