Nieuwe letters in het AD

Rotterdam, maandag – Het is wel even wennen, de wat de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad in een stukje op de voorpagina ‘vernieuwde opmaak’ noemt. Aan de opmaak zelf is niet zoveel veranderd: de laatste weken was er immers al genoeg aan gesleuteld. Zo staat de titel Algemeen Dagblad al enige tijd links gelijnd, dus niet meer zoals vroeger gecentreerd. Ook is er sinds kort een brede aankeilerbalk.
Deze week wordt de vernieuwing van de krant voltooid met de verschijning, vanaf morgen, van de Leefwereld-katerns (Diagnose, Uw Goed Recht etc.) op tabloid formaat. En vanaf vandaag zijn er nieuwe letters. Een vrij smal uitgevallen broodletter die zowel in vet als in mager wordt gebruikt, maar nergens in cursief. De by- en datelines worden uit een smalle, schreefloze letter gezet, verwijzingen naar binnen in de krant uit een bredere schreefloze letter. Voor de koppen is er een schreefloze letter, vet voor de openingen, smal voor onderkoppen, en een schreefletter die smal valt, zowel vet als mager. Ook intro’s worden uit de schreefloze letter gezet.
Al met al een fors assortiment dat weinig rust in de pagina’s brengt, maar dat is misschien ook helemaal niet de bedoeling. Een krant moet immers dynamiek uitstralen. Toch ziet het er net iets te netjes uit, vind ik, te bedacht. Maar dat is misschien een kwestie van wennen.
Overigens blijft natuurlijk, net als bij het Rotterdams Dagblad dat twee weken geleden deels overging op tabloid, ook hier de vraag waarom de gelegenheid niet werd aangegrepen om meteen de hele krant op dat handige kleine formaat te drukken.

3 gedachtes over “Nieuwe letters in het AD

  1. Het AD is er de laatste weken niet mooier op geworden, net als het RD trouwens.

    Als Trouw lezer sinds 3 februari, vind ik zelfs het UN al druk geworden…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s