Leeslijst met reserve-schrijvers

Rotterdam, maandag – Kranten brengen hun identiteit tegenwoordig niet meer tot uitdrukking in hun nieuwskeuze en hun hoofdredactionele commentaren, maar in de cadeautjes die zij hun lezers geven.
In het buitenland werpen dagbladen al veel langer boeken, cd’s en dvd’s in de concurrentiestrijd – soms weggegeven en anders wel tegen vriendenprijzen aangeboden. Zo kun je in Frankrijk de zaterdagse editie van Le Figaro kopen zonder (€ 4) en mét (€ 7,50) dvd: een Hollywood-klassieker in zwart-wit in de originele versie, dat wil zeggen: in het Frans ondertiteld, niet nagesynchroniseerd. In Belgische kranten staan bonnen die je moet verzamelen om in bepaalde winkelketens korting te krijgen op cd’s, boeken of dvd’s.
Ook Nederlandse kranten hebben zich nu op deze klantenbinders (hopen ze) gestort: NRC Handelsblad had vorig jaar al een reeks van twaalf klassieke Italiaanse films en brengt dit jaar de Europese cinema onder de aandacht. Lezers krijgen een flinke korting als ze intekenen op de reeks.
De Volkskrant wedt op twee paarden: cabaret-dvd’s en literatuur, boeken dus. Eind vorig jaar presenteerde de Volkskrant al de Nobelprijsbibliotheek. Bij de krant van zaterdag zat een boekje met negen interviews en één necrologie van schrijvers van wie werk is opgenomen in De Leeslijst, ‘een exclusieve reeks van tien moderne klassiekers uit de Nederlandse literatuur’. Elke week verschijnt een deel dat € 10 kost, maar Volkskrant-lezers knippen de kortingsbon uit de voorpagina en betalen dan slechts € 7,50. (Voorintekenaars ontvangen gek genoeg geen korting.)
In het kader van De Leeslijst werkt de Volkskrant samen met de geplaagde uitgeverij Meulenhoff, óók PCM, maar de reeks bevat ook boeken die oorspronkelijk verschenen bij De Bezige Bij, Querido, Van Oorschot, Atlas, De Arbeiderspers en De Geus. De uitverkoren schrijvers: Jan Wolkers, Oek de Jong, Harry Mulisch, Hella S. Haasse, Frans Kellendonk, Gerard Reve, S. Vestdijk, Cees Nooteboom, F.B. Hotz en Marek van der Jagt (=Arnon Grunberg).
Belangrijkste vraag: waar is Willem Frederik Hermans? In zijn voorwoord zegt adjunct-hoofdredacteur Ariejan Korteweg dat die niet had ‘mogen ontbreken, dolgraag hadden we Maarten Biesheuvel, Judith Herzberg, Gerrit Komrij en Remco Campert een plaats gegund. Om uiteenlopende redenen bleek dat niet mogelijk.’
De erven-Hermans zullen wel geen toestemming hebben verleend met het oog op het begin dat later dit jaar (het tiende sterfjaar van WFH) wordt gemaakt met diens Volledige Werken, maar welke moeilijkheden maakten Biesheuvel, Herzberg, Komrij en Campert in godsnaam?
En welke vijf schrijvers hebben hun plek in de reeks nu te danken aan de kennelijke weigering van de auteurs die de Volkskrant ‘dolgraag’ had willen hebben?

Een gedachte over “Leeslijst met reserve-schrijvers

  1. frank, is het niet zo dat je door het plaatsen van een interview met Pastors in de metro van 11 maart, waarbij jij hem interviewt, je zelf ook ruimte geeft aan mentaliteit en ideeen van Leefbaar Rotterdam. Ik vind de link met een moslimpartij in nederland en veelwijverij, eerwraak en gedwongen huwelijken nogal wat ? Of vergelijk ik appels met peren.
    Voor mij is het culturele klimaat van Rotterdam zoals leefbaar rotterdam dat wil vormgeven zeer ongenuanceerd. Als je dat ook vindt, vind ik wel dat je dat in dat metro-interview te weinig ventileert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s