Kabouter Spillenbeen

Rotterdam, donderdag – O ja, krijgen we weer een nieuwe spellingsregel. Of anders gezegd: een fantasiespellingsregel die tien jaar geleden werd ingevoerd, wordt afgeschaft omdat iedereen er horendol van wordt. Toen werd het ineens nodig gevonden om de regel over de tussen-n te ‘vereenvoudigen’.
Van school wisten we nog dat het kippenhok was omdat er meerdere kippen in dat hok zitten en kippexc3xabi omdat het ei is gelegd door xc3xa9xc3xa9n kip. Evenzogoed: paardenstal en paardehoef. En hi-ha-hondelul natuurlijk.
Tien jaar geleden verdween de relatie met enkel- of meervoud. Dat je xc3xa9xc3xa9n pan gebruikt om wat voorheen een pannekoek heette in te bakken, speelt geen rol: voortaan was het pannenkoek.
Ik ben pannekoeken altijd lekkerder blijven vinden dan pannenkoeken.
Van het woord ruggenwervel schiet het acuut in mijn rug.
De uitzonderingsregel die tien jaar geleden voor het wel of niet gebruiken van de tussen-n werd verzonnen, luidt: als het eerste deel van het woord verwijst naar een dier en het tweede naar iets plantkundigs, gebruiken we de tussen-n niet.
Paardebloem dus.
En paddestoel.
Nu moet alles weer anders.
De Taalunie herstelt niet, wat iedere taalgebruiker zou toejuichen, de oude regel, maar schaft de uitzondering af. Vanaf deze zomer zit kabouter Spillebeen (of Spillenbeen – weet ik veel) op een paddenstoel heen en weer te wippen!
Als hij maar niet struikelt over een paardenbloem.
Gruwelijk!

Een gedachte over “Kabouter Spillenbeen

  1. Heel dat geneuzel over spelling is een doorn in mijn oog. Het is bezigheidstherapie voor mensen die niets beters te doen hebben. šŸ˜•

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s