Twee keer vijftig

Varik, zaterdag – Je moet even goed zoeken op de kaart, maar als je eenmaal weet dat je vóór de brug waarvoor Martinus Nijhoff naar Bommel ging (om die te zien: ‘Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden die elkaar vroeger schenen te vermijden, worden weer buren’; overigens zag Nijhoff niet de brug die er nu tien jaar ligt en naar hem is genoemd maar de vorige nieuwe brug) de A2 moet verlaten om linksaf de rechteroever van de Waal te volgen, kom je er vanzelf. Bochtige dijk, in de verte en in de diepte de rivier, groene uiterwaarden en golfbrekers rechts, prachtige boerderijen, lieflijke dorpjes en boomgaarden met laag geboomte links beneden. Rijnaken, duwboten; een schip met een file van speelgoedgroene tractors aan dek. En Hollandse luchten die waarschijnlijk nergens hoger zijn dan hier.We gingen niet naar Bommel om de brug te zien maar naar Varik omdat in het Veerhuis aldaar Hanneke en Wob hun vijftigste verjaardag vierden. Geen tweeling: negen maanden verschil. Hun achternaam ruikt naar Belgische koffie.

Grappig dat we op het terras zo ongeveer heel Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen aantreffen. Naarmate de zon zakt, schuiven de stoelen steeds hoger de dijkrand op. Tot het echt te fris wordt om buiten te zitten. Wob draait ‘Mr. Tambourine Man’ van The Byrds dat tien jaar jonger is dan hij. Een paar mensen dansen. Aan de andere kant van de dijk grazen koeien.Op de terugweg blèren we mee met Sertab, die prachtige versie van Bob Dylans ‘One More Cup Of Coffee’ op de soundtrack van Masked & Anonymous.

3 gedachtes over “Twee keer vijftig

  1. Het was inderdaad even verwarrend, want stel dat ze de stelling hebben veranderd. Is Nee dan Voor of Tegen?
    Enne, ik durf het hier bijna niet te zeggen: toch heb ik “nee”, en dus “tegen” gestemd……….. 🙂

  2. Die kulreden van de nee-stemmers is zo kul nog niet als de oneigenlijke argumenten, die jij er tegenover stelt. Er bestaat wel degelijk een Belgisch volk. Er zijn bovendien regels waaraan voldaan moet worden wil men van een volk kunnen spreken. Dit is echt theorie van de koude grond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s