Water komt ergens vandaan en gaat ergens heen

Rotterdam, dinsdag – Nu moeten we van het kabinet weer debatteren over de evolutietheorie.
Het verhaal van Adam, rib, Eva en slang komt mij onwaarschijnlijk voor, maar op de theorie van Darwin valt ook wel het een en ander af te dingen, want als het waar is dat al het leven op aarde voortkomt uit het water, hoe komt het dan dat ik als kind behept was met de uitzinnigste vorm van watervrees?
Alles verzinnen om maar niet naar het Sportfondsenbad te hoeven.
Het Sportfondsenbad in Dordrecht, waar ik opgroeide, was wat ik me als kind van de hel voorstelde maar dan zonder vuur, hoewel het later merkwaardig genoeg affikte.
Nooit begrepen hoe zo’n betonnen naar chloor en kinderpis stinkende bak met water überhaupt kón branden. Ho, ík heb het niet gedaan! Ten tijde van die brand was ik al van water gaan houden – op mijn manier.
Een waterrat zal ik nooit worden: water is voor mij niet per se iets om in te duiken. Varen vind ik een inefficiënte manier van voortbeweging en wat het drinken van water betreft, houd ik me aan het adagium van mijn schoonvader: ‘Wie water drinkt dat zijn zotten, want water doet de palen rotten.’ Voor de juistheid hiervan kan ik overigens niet instaan, ik dacht eerder dat het de lucht was die de palen deed rotten: laat het grondwater zakken en de houtrot zet in. Maar enfin. Ik bedoel eigenlijk dat ik water meer iets vind om naar te kijken.
Stromend water bedoel ik dan, zeg maar: de rivier.
Aan een vijver valt niet veel te zien.
Zelfs de zee legt het wat mij betreft af tegen de rivier. De zee is te groot. Of er een einde komt aan de zee moet je maar willen aannemen.
De rivier: dat is water dat ergens vandaan komt en ergens naartoe gaat.
Toen ik nog aan de rivier woonde, had ik mijn werktafel aan het raam en kwam ik aan werken niet toe: altijd was er wel iets te zien. Duwbakken, rijnaken, sleepboten, kustvaarders, zalmschouwen, jollen, henridunants, sloepen, veerpontjes, pieremachochels. ’s Avonds in bed hoorde ik het bonken van de boten die nog geen haven hadden gevonden, een soort toeketoeketoektoek. Kielzog klotste tegen de kant. Het had iets geruststellends. Het bonken werd je hartslag, het klotsen was je bloed.
Soms mistte het, met de dichter Jan Eijkelboom miste ik ‘het vergezicht / al ken ik het van buiten’. In hetzelfde gedicht (‘Wolwevershaven’) zegt (de kunstenaar) Rein (Dool): ‘de wereld is juist wijder / als je de horizon niet ziet. / Er ligt wie weet wat in ’t verschiet, / het kan nog tot van alles leiden.’ Door de mist was de rivier, zo dichtbij, onzichtbaar en werd zij mythisch als de Styx. De boot die je wel hoorde maar niet zag was misschien De Vliegende Hollander.
De rivier heeft honderdduizend kleuren, want elke minuut van de dag is het licht anders en door elke rimpeling in het oppervlak van het water wordt het licht anders gebroken. Het is grijs, bruin, groenbruin, bruingroen, groengrijs, grijsbruin, bruingrijs: veelal op hetzelfde moment. Nooit is het blauw, zoals op kindertekeningen. In de winter ruikt het water anders dan in het voorjaar, in het najaar anders dan in de zomer. Soms is het water strak als een spiegel, soms staan er venijnige witte koppen op de golven. Meestal kabbelt het water, een enkele keer woelt en raast en gutst het en het kan ook geselen en slaan.
Het is allemaal even mooi om te zien, dat laatste vooral als je lekker binnen zit. Zo geëvolueerd zijn we dus wel.

Een gedachte over “Water komt ergens vandaan en gaat ergens heen

  1. Het is een oud bericht, heeft in april in de krant gestaan, is in januari gebeurd! Ik hoorde dit gisteravond van Bert Cremers en schrok me een hoedje, maar het is dus oude koek. Toch blijft het een rare zaak, ja toch niet dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s