Een AD van plastic

Rotterdam, woensdag – Op pagina 3 van het AD van vandaag, het allerlaatste nummer van het ‘oude AD’ – benieuwd trouwens hoe ze morgen gaan nummeren: beginnen ze met eerste jaargang nr. 1 of gaan ze verder met zestigste jaargang nr. 106? In dat laatste geval zou het te rechtvaardigen zijn dat elke editie van de fusiekrant zijn eigen nummering krijgt, wat het er wel erg ingewikkeld op maakt – een overzicht van de (opmaak)geschiedenis van de krant aan de hand van historische gebeurtenissen:

Altijd leuk. De zestig jaargangen van het Algemeen Dagblad beslaan op xc3xa9xc3xa9n jaar na de gehele na-oorlogse persgeschiedenis in Nederland.Niet alleen is de krant – ik bedoel de krant in het algemeen – onder invloed van televisie en internet inhoudelijk sterk veranderd, ook qua vormgeving is een krant uit 1946 niet meer te vergelijken met die van vandaag. Laat staan die van morgen, als de voortekenen ons niet bedriegen. In de vormgeving is het beeld veel belangrijker geworden, xc3xb3xc3xb3k natuurlijk door de invloed van televisie en internet op ons dagelijks leven, maar in niet mindere mate door de revolutionaire ontwikkelingen die in de laatste halve eeuw hebben plaatsgevonden op het gebied van druktechniek.Nog maar dertig jaar geleden werden de nieuwspagina’s van de Nederlandse kranten nog uit lood gezet, foto’s gingen eerst naar de clichxc3xa9fabriek, fullcolour was onmogelijk.Kennelijk zijn de lezers ook luier geworden, want de lappen tekst van toen zou geen eindredacteur meer durven doorgeven.Exc3xa9n zeer bijzondere aflevering van het Algemeen Dagblad ontbreekt in het overzicht van vandaag en dat is deze:Strikt genomen is het ook geen officixc3xable AD, ofschoon wel geheel door het AD voorbereid. Prepress, heet dat tegenwoordig. Vandaar dat deze op plastic (!) gedrukte krant er zo levensecht uitziet.De plastic krant die verscheen in 1964 was een stunt van Cats-Neparofa. Het Rotterdamse bedrijf wilde met deze speciale uitgave aandacht trekken voor de nieuwste mogelijkheden op het gebied van verpakkingsmateriaal. ‘Een primeur voor Nederland,’ heet het in een kadertje op de voorpagina, ‘dit is de eerste krant, gedrukt in koperdiepdruk op polyethyleen.’ Ik herinner me dat het NTS-journaal er in die dagen een item aan wijdde. (Zoals ik me ook herinner dat het journaal toen verslaggever Jan Gerritsen met een auto een zwembad liet inrijden om te demonstreren hoe je in de luchtbel onder het dak kon blijven ademhalen en omstreeks dezelfde tijd een item uitzond over Amsterdamse taxichauffeurs met een platenspeler aan boord.)Als een van de voordelen van de plastic krant werd getoond dat je hem kon lezen in de regen. Of onder de douche, daar wil ik van af wezen.

2 gedachtes over “Een AD van plastic

  1. Er is geen sprake van het verdwijnen van de middageditie. Waar dit vandaan komt is mij een raadsel. Het is trouwens vannacht niet zo best gegaan met de nieuwe krant 😦 😦 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s