Een dag in het leven

Rotterdam, dinsdag – ‘Hier volgt een spoorwijziging.’ Er wordt omgeroepen dat de intercity van negen uur dertig naar Amsterdam Centraal met een vertraging van ‘ruim vijf minuten’ zal vertrekken van perron 13. Wat daar de wijziging aan is? Dat stond ook al op het informatiebord in de hal van het station.
Vijf minuten later: ‘De intercity van negen uur dertig naar Amsterdam Centraal zal over tien minuten binnenkomen op spoor 9.’ Nu wordt niet van spoorwijziging gerept. Dat de trein nog meer is vertraagd, blijft onbesproken. Geen verklaring, geen excuus.
Elkaar meewarig aankijkend sjokken de wachtende reizigers, trap af, tunnel door, trap op, naar het genoemde perron. De trein vertrekt met een vertraging van twaalf minuten, wat je inderdaad ‘ruim vijf minuten’ zou kunnen noemen.
Ik installeer me met iPod en Volkskrant, het xc3xa9xc3xa9n handig klein, het ander onhandig groot.
In Den Haag houdt iemand me het tweede katern voor, het was op de grond gegleden. Leuk meisje, jonge vrouw. Mooi rond gezicht. Oranje truitje waaruit op de linkerschouder een gebloemd bh-bandje tevoorschijn piept. Ik zeg: ‘Dank je wel.’ Ze antwoordt met een glimlach.
Ik werp me op het bericht over de hypotheekrente die nu misschien zo laag is dat het de moeite loont om eens na te denken over oversluiten. Moeten we dan wel snel doen, want dit kon volgens een expert wel eens ‘een van de laatste dalingen zijn voordat de rente definitief gaat stijgen.’
In Leiden stapt de jongen die naast het meisje zat uit de trein. Ze hoorden dus niet bij elkaar. Ik zie nu op haar andere schouder een roze bandje.
Ik probeer me te concentreren op het verhaal over de onthulling van het beeld Santaclaus van Paul McCarthy, gisteren op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdamse gemeenteraad wilde dit beeld, vanwege de veronderstelde butt plug die de kerstman torst, niet in de openbare ruimte. ‘Als we vanaf het begin af aan de informatie zo genuanceerd opgebouwd hadden gekregen, zoals Van Caldenborgh die nu geeft, was het allemaal anders gegaan,’ zegt Frans Jozef van der Heijden van het CDA in de Volkskrant. (Joop van Caldenborgh is voorzitter van de commissie die het beeld vijf jaar geleden voor Rotterdam heeft aangekocht.)
Zijn aanvankelijke, heftige afwijzing van het beeld was dus niet gebaseerd op authentieke morele verontwaardiging, maar op ongenuanceerd opgebouwde informatie!
Paapser hoor je het zelden!
Het meisje gaat er op Schiphol uit. Ze loopt langs mijn raam en stapt aan de andere kant van het perron in de gereedstaande trein naar Lelystad.
Lelystad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s