Odette

La Jouannixc3xa8re, dinsdag – We waren vanmiddag in het ziekenhuis van Chxc3xa2teau-du-Loir op bezoek bij Odette.
Onze buurvrouw; bij ons vandaan kun je haar huis zien omdat het – op tien minuten lopen – iets lager ligt. Ze is 95, oud, versleten; het hart zorgt voor problemen, maar haar geest is nog niet uitgedoofd, haar gevoel voor humor is ze nog niet kwijt. Al valt het leven haar nu zwaar. ‘Een mens moest niet oud worden,’ verzuchtte ze.
Haar dochter die ook al tegen de zeventig moet lopen en haar schoonzoon schudden het hoofd.
Tot ze naar het ziekenhuis ging, woonde ze nog alleen. Haar man, Louis, is al jaren dood – die heb ik nooit gekend.
Ze waren al gepensioneerd toen mijn schoonvader dertig jaar geleden La Jouannixc3xa8re kocht; ze hadden hun moestuin opzij van het pad.
Het contrast kon bijna niet groter zijn.
Mijn schoonvader reed in die jaren in een Amerikaan. Ik ken de verhalen over dure pouilly fumxc3xa9, dikke sigaren. Alles was op toen ik in de familie kwam.
Als we haar de laatste jaren wel eens opzochten, scharrelde Odette vaak in haar tuin waarin grote bloemen bloeiden en altijd wel iets eetbaars te plukken viel. In de winter zat ze binnen bij haar op hout gestookte fornuis op varkensoortjes te knabbelen. Ze bekeek de wereld door het venster van het kleine televisietoestel op de koelkast. Haar eigen wereld was de keuken waarin ze woonde, de tuin en het kippenhok aan de overkant van de weg. Toch kon ze vanuit dat perspectief wijze opmerkingen maken. Ze wist veel van het leven. Ze was sterk.
Nu hebben ze ook haar te pakken. De kans dat ze zal terugkeren naar haar eigen huis is te verwaarlozen, misschien is er plek voor haar in het Maison de Retraite van Ruillxc3xa9.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s