Pastors als kopie van Pim

Rotterdam, woensdag – Ik geloof niet dat in het geval-Pastors het vrije woord in het geding is. Het klinkt natuurlijk – een week na de herdenking van de moord op Theo van Gogh en met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen – wel lekker om het tegendeel te beweren. Want net als vier jaar geleden Pim Fortuyn met verve de rol speelde van de goudeerlijke politicus die van de goegemeente niet mocht zeggen wat hem op het hart lag, zal Marco Pastors als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam – en wie weet straks van een landelijke partij – volhouden dat hem de mond is gesnoerd.
Bij de vorige verkiezingen is gebleken dat opereren vanuit die underdogpositie geen windeieren legt.
Pastors draagt al Pim-pakken, hij heeft dezelfde onbesuisde manier van zich uitdrukken en merkte gisteren tijdens het raadsdebat op: ‘Wat ik zeg is wat ik denk’. Vergelijk: ‘Ik zeg wat ik denk en ik denk wat ik zeg’ (Fortuyn).
In elk geval heeft Marco Pastors nu de handen vrij om zich voor honderd procent op de verkiezingsstrijd te werpen. Hij hoeft niet meer op zijn woorden te letten en het Rotterdamse college hoeft zich niet meer in allerlei bochten te wringen. Burgemeester Opstelten zei gisteren dat Pastors zijn uitspraken xc3 titre personnel had gedaan en dat het college er daarom geen oordeel over heeft.
Bij een eerdere gelegenheid, in maart – Pastors moest zich toen verantwoorden voor uitspraken in een interview met mij voor Metro – nam het college nog de moeite om afstand te nemen van het gezegde. Pastors kreeg zelfs een standje van de burgemeester omdat hij het over ‘die idioten van GroenLinks’ had gehad.
Toen liep het met een sisser af.
Overigens benadrukte Pastors gisteren dat hij met zijn laatste uitspraken wel degelijk ‘een stukje van het collegebeleid’ verwoordde.
Nu was het coalitiepartner CDA die het welletjes vond en daarmee voor de motie van wantrouwen van GroenLinks stemde. Exit Pastors.
Exit college?
Zo’n vaart zal het niet lopen. De overgebleven Leefbaar-wethouders zijn op een geheime locatie (Capelle aan den IJssel – misschien wel bij wethouder Wim van Sluis thuis) bijeen om te beslissen of ze aanblijven. Ze lieten al doorschemeren dat ze ‘hun werk’ willen ‘afmaken’.

In het AD/RD van vanochtend een foto van een Pastors-fan met opmerkelijk onderschrift.

3 gedachtes over “Pastors als kopie van Pim

  1. wat je zegt kan altijd nog een mooi begin van een goedlopend debat worden,helaas kunnen kogels en messteken niet meer teruggedraaid worden.
    Die personen zijn nu wel stil,maar een goed debat met hun heb je nooit meer kunnen bewijzen,beste dader.
    dom he!
    its a bloody shame dat pim en theo niet meer kunnen reageren met hun gedachten en woorden.
    Daden zijn zo’n beetje notdone in NL. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s