Hoe kiest iTunes?

Rotterdam, woensdag – Toen we nog een ouderwetse tien-cd-wisselaar in de auto hadden, verwonderde ik me er vaak over dat het apparaat, hoe ‘random’ je het ook instelde, een sterke voorkeur bleek te hebben voor bepaalde nummers die dan ook tijdens xc3xa9xc3xa9n rit verschillende keren langskwamen, terwijl andere nummers nooit werden gespeeld.
Dezelfde verwondering heeft me in bezit genomen nu ik iTunes door mijn inmiddels ruim 4300 nummers tellende ‘bibliotheek’ op mijn computer laat shufflen.
Vorige week heb ik de hele bups van de interne harde schijf overgezet naar een externe, waarop ik ruimte genoeg heb om mijn hele cd-collectie onder te brengen. Voordat ik dat deed zag ik dat iTunes een klein aantal nummers wel tien keer had afgespeeld tegenover een veel groter aantal nummers nog nooit. Door het van plek laten verwisselen van de collectie is het tellen opnieuw begonnen, en nu, minder dan een week na dato, tekent zich al een eigenaardig patroon af.
Maar kun je in het geval van shuffle play wel van een patroon spreken?
Ik heb iTunes zo ingesteld dat het onwaarschijnlijk is dat ik meerdere nummers van dezelfde artiest of hetzelfde album achter elkaar hoor. Toch werden in vijf dagen tijd vier nummers drie keer afgespeeld: ‘Galvanize’ van The Chemical Brothers, ‘Rattlesnake Highway’ van John Fogerty, ‘Baby’s House’ van The Steve Miller Band en ‘Shake It’ van Tom Waits – toevalligerwijs allemaal artiesten van wie ik nog maar xc3xa9xc3xa9n album in iTunes heb gexc3xafmporteerd. Het zou toch veel logischer zijn dat bijvoorbeeld Bob Dylan vaak te horen is, omdat er van hem nu eenmaal veel meer nummers in staan. Vier nummers van hem werden twee keer gespeeld, waaonder ‘From A Buick 6’.
Ik vraag me af op grond waarvan iTunes de nummers kiest. Volstrekt willekeurig? Dat kan natuurlijk, maar hoe komt het dan dat van die meer dan vierduizend nummers er enkele zijn die telkens worden gekozen?
Waarom onthoudt iTunes eigenlijk niet wat hij heeft gespeeld en sluit hij dat nummer voor de eerstvolgende vijfhonderd of duizend draaibeurten niet gewoon uit? Zo ingewikkeld zal dat toch niet zijn?

Hetzelfde geldt trouwens voor de iPod die ook zo zijn eigen voorkeuren aan de dag legt.

Een gedachte over “Hoe kiest iTunes?

  1. Random is random, onvoorspelbaar en niet volgens een herkenbaar patroon… Als je je verbaast over het resultaat, zou je kunnen stellen dat het precies doet waar het voor bedoeld is. 🙂

    Een van de ontwikkelaars van iTunes heeft een tijdje terug in een interview verteld dat random xc3xa9cht random is, in iTunes. Ondertussen is in iTunes een schuifje in de voorkeuren toegevoegd waarmee je de ‘randomness’ van Shuffle kunt instellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s