Dit zijn de Beatles

Rotterdam, donderdag – Toen The Beatles wereldwijd doorbraken, bestond nog weinig benul van het begrip ‘merchandising’. Althans, van het beschermen van de rechten van belanghebbenden.
Je kon in 1964 wel van alles kopen: Beatles-nylons, Beatles-pruiken, Beatles-jasjes – de grootste flauwekul, maar The Beatles zelf werden er niet beter van, want toestemming werd niet altijd gevraagd. Daar was ook geen tijd voor: volgende maand kon het alweer afgelopen zijn.

‘De eerste volledige biografie met talrijke foto’s en tekeningen’ verscheen al in 1964: de Nederlandse vertaling ervan onder de titel Wij zijn de Beatles als Prisma Extra bij uitgeverij Het Spectrum. ‘Evenals elke andere grote wereldhaven heeft Liverpool heel wat beroemde namen over haar kaden en door haar straten zien gaan. Maar de jongens die, onder de naam Beatles, waren voorbestemd om haar beroemdste zonen te worden, kwamen ter wereld in de stormachtige dagen van de laatste grote oorlog.’ Zo begint Billy Shepherd zijn ronkend proza.
Omdat ik me afvraag wat er eigenlijk van Billy Shepherd is geworden, google ik hem, en zo kom ik op een site die stelt dat Billy Shepherd een alter ego is van Neil Aspinall en in 1966 binnen The Beatles de plaats innam van de overleden Paul McCartney!

Neil Aspinall is een bekende naam in de geschiedenis van The Beatles. Hij zat op dezelfde school als Paul en George, fungeerde in de eerste jaren van de groep als hun chauffeur en werd later managing director van Apple Corps. The Beatles Encyclopedia (herziene druk 2000) wijdt ruim twee bladzijden aan hem; de naam Billy Shepherd komt alleen voor in de opsomming van boeken over The Beatles: in die lijst van twintig bladzijden is zijn The True Story of the Beatles inderdaad de allereerste titel. Of deze Billy Shepherd dezelfde is die wordt bedoeld op genoemde website, weet ik niet. Wel wordt met foto’s, animaties en stemvergelijkingen onderbouwd dat Billy=Neil=Faul, waarbij opgemerkt dat Faul natuurlijk de nep-Beatle is die Paul verving.
Enfin.
Waar ik eigenlijk heen wilde, en dat naar aanleiding van de dood van John, niet die van Paul, zijn de nummers die het Belgische meidenstripblad Valentine in april 1964 aan The Beatles wijdde. Vier weken achter elkaar een Beatle op de voorpagina: ‘De fantastische levensgeschiedenis van de thans wereldvermaarde vier Beatles exclusief voor Valentine in beeld gebracht…’ Hieronder de drie bladzijden in de editie van 24 april 1964 over John Lennon:

(Met dank aan Rick Vermeulen)

Een gedachte over “Dit zijn de Beatles

  1. ik heb dit boekje al van in 1964 wat zou de waarde daarvan nie zijn niet omdat ik het zou willen verkopen gewoon een weet.
    bvd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s