Belgische Google News stuit op bezwaren

Rotterdam, zaterdag – Sinds donderdag is Google News Nederland in de lucht. Handige site: al het nieuws uit vierhonderd publicaties overzichtelijk bij elkaar gebracht met links naar de oorspronkelijke bronnen.
Geen ‘menselijke redacteuren’ selecteren het nieuws, maar algoritmes bepalen de selectie. Lees maar, dan hoef ik niet uit te leggen wat ik niet begrijp.
Tegelijk met de Nederlandse opende Google een nieuwssite in Belgixc3xab. Daar is de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers bovenop gesprongen: zij eist financixc3xable compensatie. Dat geluid heb ik in Nederland (nog?) niet gehoord. Ook de NVJ houdt zich koest.
Er is natuurlijk wel wat voor te zeggen dat Google mooi weer speelt met andermans content met economisch gewin als doel. Maar is er sprake van een nieuwe publicatie? Had kranten.nl een tijd terug niet te maken met soortgelijke claims als nu Google in Belgixc3xab? De Amerikanen lijken vooralsnog niet van plan om voor hun nieuws te betalen. Toen AFP in 2005 bezwaar maakte tegen plaatsing van zijn berichten op Google-sites, werden die eenvoudig weggefilterd.
Ongeveer alle nieuwssites van de hele wereld zijn overigens te vinden op Kidon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s