Dat is motivatie

Rotterdam, donderdag – Hans Maas, oud-collega bij Het Vrije Volk, en ik zijn nu alweer twee maanden in de weer met onze tweeëntwintig studenten PDOJ – en het is ongelooflijk hoeveel goede verhalen ik al heb zien langskomen. Waarmee niet gezegd wil zijn dat iederéén maar journalist kan of moet worden. Het blijft een kwestie van talent en hard werken. Maar deze jonge mensen – er kijken er nu een paar verschrikt mijn kant op omdat ik zo hard zit te tikken: zelf zijn ze meer toetsenbordstrelers – zijn, behalve talentvol, de een meer dan de ander, enthousiast en nieuwsgierig en beschikken over een vastbeslotenheid die bestand is tegen elk argument tegen.
Grappig genoeg is het bij mij zo dat ik vroeger niet zou hebben geweten wat ik anders had moeten worden dan journalist. Eigenlijk was elke beweging die ik maakte sinds ik kon lezen en schrijven erop gericht om journalist te worden, achteraf beschouwd dan, want als zes-, acht-, tienjarige heb je maar een vaag begrip van wat een krant überhaupt is – zeker als ze thuis De Dordtenaar lezen. Overigens wel weer de krant waar ik gisteren vierendertig jaar geleden onder de hoede van Jan Eijkelboom aan mijn eerste echte baan begon. Wat ik aan hem te danken heb, heb ik hier al eerder uiteengezet.
Waar het me nu om gaat is dat onze studenten juist pas stappen zijn gaan zetten om journalist te worden nadat ze een studie in een heel andere richting hadden voltooid. Zo ze al de vage notie hadden dat ze eigenlijk dit vak in wilden, besloten ze Duitslandkunde te gaan studeren, lucht- en ruimtevaarttechniek, Engels, rechten, Nederlands, psychologie en wat al niet. Eén van onze studenten had een goedbetaalde baan bij Philips: opgezegd om PDOJ’er te worden.
Ten koste van alles journalist willen worden, daarvoor acht maanden (zonder noemenswaardige inkomsten) vrij maken en er nog een flink bedrag voor dokken ook – dat noem ik motivatie. (Zeker in deze tijd, denk ik er dan bij.) Daarom bewonder ik deze jongelui.
Maar nu ga ik aan de bel trekken, ze moeten aan het werk. Ochtendvergadering en dan de krant van vandaag maken.

Een gedachte over “Dat is motivatie

  1. Hoi Frank. Een beetje late reactie misschien, maar ik lees je blog eens in de zoveel tijd ‘bij’ en dus volgt een reactie dan wat later. Maar wat een ontzettend leuk en motiverend stukje over ons! Ik zat net een beetje in een dipje omdat ik die vervelende vrouw van het VMBO moet interviewen, maar nu ik jouw stukje zo lees, ben ik weer helemaal vrolijk. Het is heel motiverend om te lezen dat ons werk en onze inzet gewaardeerd worden. Bedankt! Groetjes, Anne-Marie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s