Begrafenis Reve niet op tv

Rotterdam, dinsdag – Gerard Reve wordt zaterdag begraven in Machelen. ‘Waarschijnlijk,’ lees ik in NRC Handelsblad, ‘wordt de begrafenis niet uitgezonden op de Nederlandse televisie, omdat geen van de omroepen daar geld of ruimte voor heeft.’
Je zult van mij niet horen dat van elke overleden bekende Nederlander, schrijver of niet, de begrafenis op televisie te volgen moet zijn..
Liever niet, zou ik zeggen.
Het is al erg genoeg dat de Koninklijke Familie kennelijk een contract met de zendgemachtigden heeft om elk koninklijk wissewasje breed uit te meten, of het nu een verloving, een huwelijk, Het Tonen Van Een Aanstaande Troonopvolgster Aan Volk En Vaderland of een begrafenis is. Met name van die begrafenissen hebben er de laatste jaren wel genoeg het scherm gevuld.
Maar goed, nu Gerard Reve, die zoals we allemaal weten tot in de Hoogste Kringen zo buitengewoon werd gewaardeerd (hij zei het zelf, de Belgische koning zou het niet beamen), aan de beurt is, hebben de omroepen ineens geen geld of ruimte.
Dat was vroeger wel anders. Er is waarschijnlijk geen schrijver van zijn generatie die zo vaak op televisie was als Gerard Reve. Je had zelfs De Grote Gerard Reve Show, en waren we indertijd in onze eigen woonkamer niet getuige van het huwelijk van de schrijver, één van zijn huwelijken althans en in elk geval Het Eerste Homohuwelijk Ooit Op De Nederlandse Televisie? (Waar die hoofdletters nu ineens vandaan komen?) In hoeveel talkshows draafde Gerard Reve wel niet op? Ja, natuurlijk ook alleen maar als hij een nieuw boek te verkopen had, daar was hij marketeer genoeg voor.

Een gedachte over “Begrafenis Reve niet op tv

  1. Zal allemaal best hoor Frank. Maar voor mij blijft het gewoon een vieze oude man. En dxc3¡t lees ik nergens. Nou ja, hier. Nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s