De lange weg naar regiovrij

Rotterdam, dinsdag – Hxc3xa8, overal op gelet en nxc3xb3g vergeten te vragen of hij regiovrij (te maken) was. Mijn nieuwe Pioneer DVR-433H dvd-recorder met harde schijf van 80GB. Correct had hem in de aanbieding: € 299 leek me na vergelijkend onderzoek een redelijke prijs.
De vorige dvd-recorder (zonder harde schijf) hadden we twee jaar, een LG DR4810, maar die begon kuren te vertonen. Hield bij het afspelen van een cd soms middenin een nummer op, voerde de opdracht om een programma van de televisie op te nemen de ene keer wel en de andere keer niet uit en liep de laatste tijd steeds vaker vast. Het enige wat dan hielp was stekker eruit en erin. Was wxc3xa9l regiovrij. Dat was een kwestie van laatje open, code intoetsen, laatje dicht – de code kreeg ik mee bij aankoop van het apparaat bij de MediaMarkt.
Txc3xb3en, twee jaar geleden dus, had ik eigenlijk al vrij snel spijt dat ik niet even had gewacht tot de dvd-recorders met harde schijf wat goedkoper zouden worden.
Maar enfin, dat duurde dus twee jaar, en ik zou nog geen nieuwe hebben gekocht als die LG niet was vastgelopen nadat ik het tweede schijfje van een Russische (bootleg?)editie van The Beatles’ The Beatles met talloze bonustracks had ingeladen.
Stekker in stekker uit hielp niet, het laatje ging niet meer open en die cd zit er nog steeds in. Mooie boel!
Goed dat ik in de krant die aanbieding had gezien. Ik had precies een uur de tijd om naar de winkel te rijden en de aanschaf te doen, omdat mijn vrouw de auto nodig had.
Dus praatje met de verkoper en pakt u maar in.
Niet gevraagd naar de mogelijkheden van het regiovrij maken, besefte ik toen ik het apparaat al lang en breed had uitgepakt en gexc3xafnstalleerd. Oeps! Want ik koop wel eens een regio 1-dvd op internet of bij mijn favoriete dvd-zaak, Rodisc hier in Rotterdam.
Ik begrijp wel dat er commercixc3xable belangen zijn die tot die malle regio-indeling hebben geleid, maar ik wil me niet beperkt voelen in mijn keuzemogelijkheden. En stel je voor dat je in Amerika in een Blockbuster of een Tower Records loopt en dat je niets van al het daar uitgestalde moois kunt te kopen omdat het bij jou thuis toch niet werkt!
Ik belde Correct. De man die ik aan de telefoon kreeg, zei dat het door mij gekochte apparaat niet regiovrij te maken was. ‘Daar gaat u uw dure machine toch niet aan wagen?’ zei hij. ‘Waarom hebt u trouwens regiovrij nodig?’
Het leek me een impertinente vraag, maar om de mogelijk ontstane indruk dat ik een dvd-piraat was te corrigeren, antwoordde ik naar waarheid dat ik intussen een flink aantal regio 1-dvd’s had, ginds gekocht of via internet besteld.
‘Koopt u maar zo’n regiovrije dvd-speler van dertig euro bij het Kruidvat,’ was vervolgens het advies.
Hm.
Op internet zocht ik naar oplossingen, maar voor dit apparaat bleken nauwelijks hacks beschikbaar en zo die er al waren, gingen ze vergezeld van waarschuwingen dat geen garantie van slagen werd gegeven en elke ingreep voor eigen risico was.
Ik liet de zaak rusten. Tot mijn vrouw klaagde dat haar Amxc3xa9lie niet in het nieuwe apparaat speelde.
O ja, die had ik bij amazon.com gekocht toen hij nog in Nederland in de bioscoop draaide…
Ik had mijn vrouw nog niet verteld van het niet-regiovrije aspect. ‘Moet je Correct dan niet bellen?’ zei ze. Waarop ik vertelde dat ik dat al had gedaan, wat het advies was. En dat ze daar hadden gezegd dat je met zo’n duur apparaat niet moest klooien – niet in die bewoordingen hadden ze het gezegd, maar het kwam er wel op neer.
Toch nog een keer gebeld. Nee, ruilen had geen zin want ze verkopen bij Correct helemaal geen regiovrije spelers ‘omdat dat verboden is’. (Dit ga ik nog eens uitzoeken, want ik kan me niet voorstellen dat er een wet bestaat die bepaalt dat je in Nederland geen regiovrije dvd-recorder mag verkopen.) De verkoper – dezelfde die mij zaterdagmiddag had geholpen – vertelde dat hij zelf ook een Pioneer had en op internet firmware had gedownloadededed (ik doe alvast mee aan het Nationale Dictee) waarmee hij hem regiovrij had gemaakt. Als ik het per se wilde, moest ik dat ook maar doen, ik moest maar zoeken op dvdrhelp.com.
Om een lang verhaal kort te maken: ik vond iemand die me een link kon sturen waarmee ik de benodigde software kon binnenhalen en op een cd-rom branden. Ook hij putte zich uit in waarschuwingen, waardoor ik toch nog even heb geaarzeld of ik het zou doen. De eerste pogingen mislukten omdat ik de firmware op een verkeerd schijfje en toen op een goed schijfje in het verkeerde format had gebrand.
Maar nu heb ik dan toch een regiovrije Pioneer DVR-433H!
Vanavond naar de Amerikaanse Amxc3xa9lie kijken. Frans gesproken, Engelse ondertitels.

4 gedachtes over “De lange weg naar regiovrij

 1. Hoi,

  ik zit met hetzelfde probleem met mijn pioneer 433H . Het is zoooo erg met die regio s dat ik mijn eigen gebrande dvd )computer) niet eens kan branden naar mijn harde schijf. Nog erger ik kan mijn opgenomen tv progr. niet op schij branden. Het disc branden heeft uberhaupt nog nooit opgelicht.Kortom wat zou je me aanraden om hem (veilig) regiovrij te krijgen??
  Hartelijke groet jannie

 2. Beste Jannie,
  Je moet even zoeken op dat dvdrhelp.com. Daar kun je geloof ik zoeken op apparaatnaam en typenummer. Daar vond ik iemand die een link had waar ik de benodigde firmware kon downloaden. Ik weet natuurlijk niet of het nu allemaal nog te vinden is.
  Doe je best!
  Frank

 3. Hallo,

  Heb nu de dvd recorder dv4810s gekocht (Mp)maar er zit geen gebruisaanwijzing bij weet iemand waar ik die vanaf kan halen???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s