De Portugese weg naar Santiago

Porto, dinsdag – Ik loop de hele tijd met het liedje ‘I am a pilgrim’ in mijn hoofd (een traditional die ik ken van Sweetheart of the rodeo van The Byrds), wat niet gek is want samen met Joop speel ik pelgrimmetje. We zijn begonnen aan onze wandeling van Porto naar Santiago de Compostela, de Portugese tak van de St. Jacobusroute die uit alle delen van Europa naar het veronderstelde graf van de apostel voert. Overigens zonder religieuze of anderszins spirituele bijbedoelingen – ik zeg het er maar even bij om misverstanden te voorkomen.

We meldden ons gisteravond bij de Amigos do Caminho de Santiago voor informatie en een slaapplaats, maar een briefje dat met plakband op de deur was aangebracht, maakte duidelijk dat er pas om half zeven iemand zou zijn.

Hvv_004In een voetbalcafxc3xa9 waar we ons uit schaamte niet als Nederlanders bekend dorsten te maken, dronken we ons eerste glas op de goede afloop. Om kwart voor zeven waren de vrienden nog in geen velden of wegen te bekennen, zodat we in een ander cafe nog wat glazen dronken op het volbrengen van onze tocht. De zuster van de cafxc3xa9baas bleek in Capelle aan de IJssel te wonen – ze had ons Nederlands gehoord.

Na drie kwartier kwam een jongeman met bromfietshelm en een baardje vragen of wij de pelgrims waren die hem zochten. In het kale kantoortje van de vrienden waarschuwde hij ons voor het al te opzichtig tonen van spullen als camera en telefoon: een Italiaans echtpaar was vorig jaar beroofd van zijn rugzakken. ‘Maar die mensen hadden geld zat, die hebben hier alles nieuw gekocht,’ zei de jongeman. ‘Goed voor de lokale economie,’ zei ik. Hij grijnsde. Ook de buurt rond de kathedraal deugde niet bijzonder. Hij verwees ons naar een pension buiten het centrum. Net om de hoek was ook iets, maar dat was van minder allooi. Toen we daarnaar op zoek waren, kwam hij op zijn scooter het straatje uit om met ons vast te stellen dat juist dat pension gesloten was. Zeg maar gerust dichtgemetseld. Uiteindelijk herinnerde hij zich een pension vlakbij de kathedraal. Joop en ik moesten wel samen in een bed slapen, maar het was schoon en de kamer kostte maar dertien euro.

 

Doe er dan maar twee

Rates, dinsdag – Het was onze eerste dag, misschien overdrijf je dan gemakkelijk. We hebben meteen maar etappe 1 en etappe 2 gelopen, achtendertig kilometer in totaal. Een groot deel voerde over de asfaltweg waarover veel vervaarlijke vrachtwagens ons tegemoetkwamen. Maar we passeerden ook sterk geurende eucalyptusbossen en een deels ingestortte brug die we ten koste van drie kilometer omlopen hadden kunnen vermijden. Mijn voeten gaven vanmiddag te kennen dat ze het wel heel erg op hun beidjes vonden aankomen, maar ook mijn rechterschouder gaf signalen van verontwaardiging en mijn kniexc3xabn lieten weten dat ze er ook nog waren. Van T-mobile kreeg ik een smsje dat mobiel internetten in het buitenland hoge kosten met zich meebrengt en dat ze daarom aanraden het gebruik te beperken. Wat aardig van ze! Bij een gewoon telefoongesprek in het buitenland hoor je ze niet, terwijl je dan toch ook xe2x82xac 1,20 per minuut betaalt.

Een gedachte over “De Portugese weg naar Santiago

 1. 75 redacteuren op straat bij AD
  Bij de vorig jaar ontstane fusiekrant AD gaat het nog steeds niet goed. De oplagegroei blijft uit terwijl de advertentiemarkt tegenvalt. Daarom moeten er 75 redacteuren weg.

  Drie gebieden
  In mei werd al bekend dat er ontslagen zouden vallen, alleen verbond de krant daar nog geen aantal aan. De vervallen arbeidsplaatsen worden verdeeld over de drie grootstedelijke gebieden, de centrale redactie en de magazineredactie. Voor september moet de reorganisatie een feit zijn.

  Edities weg
  Daarnaast verdwijnt de editie Rivierenland (Gorinchem) omdat deze te klein is. Andere edities worden samengevoegd. Het gaat hier om Utrecht (Oost en Heuvelrug), in Den Haag (Stad en Vliet) en in Rotterdam (Zuidrand en Stad). De zaterdagkrant wordt volgens het AD verbeterd, om beter aan te sluiten op de advertentiemarkt.

  Wensen van de markt
  Directeur en uitgever Bernard van der Heijden van AD Nieuwsmedia zegt dat de verbeterde zaterdagkrant weer aansluit op de wensen van de markt. “Wij houden vast aan onze strategie van regionale fijnmazigheid, maar moeten nu en in de toekomst scherp blijven kijken naar de gebiedsgrootte en basis van de edities tegenover de wijze waarop we deze produceren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s