Ligt R'Uit eruit?

Rotterdam, donderdag – Rotterdamse kunstinstellingen maken zich zorgen over de toekomst van R’Uit, het gratis magazine dat met zijn zo goed als complete uitgaansagenda met uitvoerige toelichtingen de Rotterdammers maandelijks wegwijs maakt in de wereld van theaters, concertzalen, clubs, bioscopen, restaurants etc.
R’Uit komt voort uit Magazijn waar iemand als Wilfried de Jong nog redacteur van was voordat hij zelf in het theater terechtkwam.
Scannen_1Voor de zomervakantie was het onduidelijk of R’Uit in het nu lopende seizoen nog wel zou bestaan. De huidige uitgever, Rotterdam Festivals, wilde er eigenlijk vanaf, althans wilde er minder geld aan uitgeven. Toen R’Uit in september toch uitkwam, bleek de maandagenda eruit wegbezuinigd. Vind je het gek dat veel lezers daar niets van snapten?
Nu lijkt Rotterdam Festivals de protestbrieven, in sommige gevallen de opzeggingen van abonnees aan te grijpen om het maandblad alsnog de doodsteek te geven. Moest eerst de agenda eruit (waardoor op cynische wijze werd voorbijgegaan aan het oorspronkelijke doel van het blad), in het nieuwe voorstel is er geen plaats meer voor toelichtende artikelen maar wordt R’Uit alleen maar agenda.
Dat heeft ook voor mij gevolgen: hoofdredacteur Helmut de Hoogh vraagt me bijna elk maand wel om een bijdrage te leveren, wat ik altijd graag doe omdat ik het leuk vind om voor een sympathiek blad te schrijven en ik er nog voor betaald word ook – zij het bescheiden. Ook andere freelancers schrijven voor R’Uit. Als het blad als journalistiek product verdwijnt, betekent dat dus een verschraling van de afzetmarkt voor freelance-journalisten.
Maar erger is het dat de in cultuur (in de breedste zin van het woord) gexc3xafnteresseerde Rotterdammers straks nergens meer terecht kunnen om in hun informatiebehoefte te voorzien.
Het valt nu al te voorspellen dat een maandelijkse agenda zonder meer geen lang leven beschoren zal zijn. Rotterdam Festivals zal zeggen: ‘Zie je wel, er is geen behoefte meer aan R’Uit’ en de beschuldigende vinger richten op internet en de beide commercixc3xable uitgaansbladen NL10 en Zone 010 die maar een beperkt publiek bedienen. ‘We hebben ons best gedaan,’ zal de uitgever ook nog wel beweren, zich in de handen wrijvend, want zo is hij toch nog makkelijk van R’Uit afgekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s