Toussaint op allerheiligen

Amsterdam, vrijdag – De Melkweg was gisteravond een beetje New Orleans. Allen Toussaint speelde.
Allen Toussaint – een van de vele muzikanten die deze stad voortbracht, zeker een van de invloedrijkste. Hij schreef liedjes, produceerde platen van anderen en nam zelf het onvergetelijke album Southern nights op (en nog een aantal andere platen). In januari wordt hij 69: zijn carrixc3xa8re omspant zo ongeveer een halve eeuw.
Hij zat achter een gigantische vleugel. Met onuitstaanbaar gemak beroerden zijn vingers de toetsen. De muziek vlinderde door de volgepakte zaal. Veel nummers werden meegezongen: Allen Toussaint heeft veel klassiekers geschreven. Ik vond het jammer dat hij ‘Tears, tears and more tears’ links liet liggen: het is mijn favoriete nummer van het album dat hij dit jaar samen met Elvis Costello maakte. Maar ‘Mother-in-law’ maakte veel goed. En ‘Southern nights’ dat hij inleidde met een lange monoloog.
Het was indrukwekkend. Toch waren er ook momenten dat je je in een hotellobby waande. Toussaint speelt zo gemakkelijk (en daarbij is zijn stem zo onnadrukkelijk) dat het gevaar dat het te glad wordt wat hij doet altijd op de loer ligt. Het is duidelijk dat zijn liedjes door betere performers dan hemzelf zijn uitgevoerd. Maar dat hij het op zijn leeftijd nog even zelf wilde komen doen, was een mooi cadeau – en dat op allerheiligen!

Allen_toussaint_handtekening

Na afloop nam Allen Toussaint ruim de tijd om te signeren.
 

2 gedachtes over “Toussaint op allerheiligen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s