Verslaggevers horen niet in de cel

Gegijzelde_journalisten Rotterdam, dinsdag – Ik steun de petitie die de NVJ richt aan de rechtbank van Den Haag. Die heeft Telegraaf-verslaggeversJoost de Haas en Bart Mos gegijzeld omdat ze weigerenanonieme bronnen prijs te geven. Natuurlijk moeten zij onmiddellijk worden vrijgelaten. Journalisten horen niet in de gevangenis te zitten.

Laat_ze_vrij_1De hoofdredactie van De Telegraaf en het Genootschap van Hoofdredacteuren zijn een mailactie begonnen om de beide journalisten vrij te krijgen. Journalistenverenigingen uit het buitenland hebben zich solidair verklaard met de actie van de NVJ.

In de petitie zegt de NVJ: ‘Hetis voor de journalistiek van levensbelang om de identiteit van bronnengeheim te kunnen houden. Hierdoor durven klokkenluiders het aan om viade pers misstanden in de openbaarheid te brengen. Zodra journalistenworden gedwongen om hun bronnen bij de rechtbank prijs te geven, wordenze een verlengstuk van justitie. Hierdoor zal niemand het meeraandurven met de pers te praten over gevoelige zaken en is een zeerbelangrijke rol van de pers uitgespeeld: het aan de kaak stellen vanmisstanden in onze samenleving.

Wijmaken ons grote zorgen om het feit dat journalisten steeds vaker om hunbronnen worden gevraagd. Na de achttien dagen durende gijzeling vanKoen Voskuil in 2000 zijn er inmiddels te veel voorbeelden vanjournalisten die voor het blok worden gezet. Misdaadverslaggever Basvan Hout werd onlangs kort gegijzeld. Nieuwe Revu-journalist SimonVuijk hangt aanstaande maandag 4 december gijzeling boven het hoofd. Denu gegijzelde journalisten Joost de Haas en Bart Mos kunnen vanuit huncel in het huis van bewaring in Scheveningen hun werk niet voortzetten.De rechtbank lijkt steeds makkelijker naar dit zware middel te grijpen.’

De NVJ eist dat Joost de Haas en Bart Mos met onmiddellijke ingang wordenvrijgelaten.

3 gedachtes over “Verslaggevers horen niet in de cel

 1. Ik ben het met je eens dat de gegijzelde journalisten per onmiddelijk in vrijheid gesteld moeten worden. Een journalist kan en mag zijn bronnen niet vrijgeven daar hij anders in een onwerkbare situatie terecht komt waarin niemand hem meer vertrouwd. Was Nederland een land waarin men de illusie te hebben in een vrij land te leven? Die tijd is voorbij al reeds langere tijd worden telefoons van advocaten en journalisten en ook van willekeurige burgers afgetapt. Waarmee een dienst als de AIVD zichzelf onmisbaar. Dit allemaal omdat er ontevreden medewerkers bij een justitiele dienst gegevens op straat gooien.

 2. Ik zoek naam en datum van de HVV-journalist die rond 1950 gegijzeld was in amsterdam.
  ik werkte toen bij HVV aan het Hekelveld in Amsterdam als redactie documentalist. Weten jullie waar ik daar gegevens over kan vinden?
  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Ad Bom. aabom@xs4all.nl.

 3. Ik zoek naam en datum van de HVV-journalist die rond 1950 gegijzeld was in amsterdam.
  ik werkte toen bij HVV aan het Hekelveld in Amsterdam als redactie documentalist. Weten jullie waar ik daar gegevens over kan vinden?
  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Ad Bom. aabom@xs4all.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s