Een nieuwe krant

De_pers

Rotterdam, dinsdag xe2x80″ Jarenlang zijn er alleen maar kranten verdwenen (zoals in 1991 Het Vrije Volk).

Ooit xe2x80″ twintig, vijfentwintig jaar geleden? xe2x80″ kwam Peter J. Muller (Hitweek, Candy) met een nieuwe krant, maar De Dag heeft maar xc3xa9xc3xa9n dag bestaan.

De laatste tijd zijn er nieuwe titels op de markt gekomen die het langer volhouden en die erin zijn geslaagd om lezersgroepen te bedienen die voor de traditionele dagbladen onbereikbaar bleven. Metro en Spits waren de eerste gratis dagbladen in Nederland. Ze logenstraften de pessimistische beschouwingen over ontlezing die we steeds meer hoorden.

Vorig jaar was nrc.next een nieuwe krant waarvoor betaald moest worden en die veel sneller een veel groter succes was dan eerder voor mogelijk werd gehouden.

En sinds vandaag is er dan De Pers, een gratis kwailiteitskrant.

De Pers xe2x80″ zo heette het allereerste krantje dat ik maakte. Ik was zeven of zo. Pas toen ik mijn eerste typemachine kreeg, werd het De Nieuwe Pers.

Maar dit terzijde.

Het eerste nummer van De Pers dat vanochtend in een oplage van 250.000 exemplaren werd verspreid, laat een keurige krant zien. Geen sensatie (of het moest zijn dat we na de Vlaamse friet nu worden overspoeld door Vlaamse wiet), alles in het nette, op het saaie af. De vormgeving lijkt een strak sjabloon, op het eerste gezicht iets te bedacht.

Maar het ziet er fraai uit en het is een verademing dat er niet alleen op de korte baan geschreven wordt.

Jammer van die foto op de voorpagina. Er valt nauwelijks iets op te zien en er staat onder: FOTO DEFENSIE. Een officixc3xable legerfoto?

3 gedachtes over “Een nieuwe krant

  1. De Dag heeft niet 1 dag bestaan maar die is (in 1980) een week lang iedere dag verschenen, en staat daarmee onderin de Top 5 van zelfstandige dagbladtitels met kortste levensduur. Bovenaan staat het echt kortst verscheen Het Ochtendblad (1898) met 1 dag.
    (Bron: De Journalist 16.08.2005)

    Peter J. Muller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s