Over het nathouden van palmen

L1010737_1

Barcelona, zaterdag – Iemand vertelde gisteravond dat de burgemeester van Barcelona zo dol is op palmen dat hij de hele stad ermee vol heeft laten planten. Dat niet alleen: hij laat ze ook elke dag water geven.
Volgens dezelfde informant heeft zijn vrouw een boomkwekerij. Of zeg maar: een palmkwekerij.
Al snel valt het woord corruptie. De tapa’s zijn heerlijk, de cava ook.
Snuf zou zeggen: ‘Dit zaakje st-st-stinkt, Sn-sn-snuitje.’
Vandaag loop ik door de stad. Er is een demonstratie op de Ramblas. In smalle stegen valt het zonlicht  haast horizontaal naar binnen. Op terrassen zitten mensen gezellig te kletsen, koffie, een glaasje; wel met kouwelijk dikke jassen aan, mutsen, sjaals. Het is toch een graad op tien, zacht vergeleken met donderdag – de dag waarop in Nederland de winter viel.
Op mijn wandeling naar Barceloneta – de Jordaan van Barcelona – kom ik op een pleintje een spuitploeg tegen. De straat wordt grondig schoongespoten, maar tegelijkertijd krijgen de palmen goed te drinken.
Zo’n twintig jaar geleden was ik in Barceloneta – toen een havenwijk vol bedrijvigheid. Je moest in het wilde weg tussen vrachtwagens parkeren. De chauffeurs zaten in El Rey  de la Gamba tomatenbrood te eten. Met gamba’s natuurlijk. En wijn te drinken. Natuurlijk. Het ging er luidruchtig aan toe.
Nu zag het gebied er aangeharkt uit, gladgestreken. Voor El Rey de la Gamba stonden keurige obers met witte schorten voor te wachten op klandizie. Vrachtauto’s waren in geen velden of wegen te zien. In de haven lagen slechts jachten, niks geen gemene smokkelboten. De Kop van Zuid van Barcelona.
Terug in de oude stad zag ik weer zo’n schoonmaakploeg in de weer met waterspuiten. Zou het waar zijn van die burgemeester en zijn vrouw?
In het hotel lokt het bad, maar een kaartje op de wastafel vraagt of ik zuinig wil zijn met water.

L1010790

Een gedachte over “Over het nathouden van palmen

 1. I have moved to Canada in 1957
  We get very little news in the newspaper and T.V. out of Holland.
  It is always from Germany and England.
  With the storm news it sounded real bad.
  So I looked up Het Vrije Volk to find out more. It is gone for 15 years. I guess I don’t keep up with the news out of my birhplace. My loss I guess. I can still read Dutch but I would have trouble writng.
  I don’t know how to send this so I will try “Plaatsen” Keep up the good work.
  Jeff.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s