Is er verschil tussen provinciaal en provinciaals?

Rotterdam, maandag – Ik voel het als mijn burgerplicht om woensdag mijnstem uit te brengen in de verkiezingen voor Provinciale Staten, maar ikvraag me al dagen, nee: weken af waarom eigenlijk.
Als inwoner vanZuid-Holland merk ik opmerkelijk weinig van de provincie, behalve dantoen ruim drie jaar geleden alweer Radio Rijnmond op last van deprovincie moest saneren. Ik schreef de gedeputeerde dieverantwoordelijk was voor mediazaken (want ook de provincie heeft haarmediabeleid) of hij het sociaal acceptabel vond dat bij datmassaontslag een echtpaar dat jarenlang zijn beste krachten aan hetradiostation had gegeven, op straat werd gezet, waarop de man – van deVVD natuurlijk – riposteerde dat hij niet op de stoel van de directiekon gaan zitten. Wat hij met zijn beroep op ‘het zelfreinigendvermogen’ van de omroep wel degelijk had gedaan.
Dit walgelijkste aller eufemismen leidde in elk geval tot bijnadertig ontslagen, allemaal hardwerkende lieden die ineens op straatstonden terwijl de man die het bedrijf naar de rand van de afgrond hadgeholpen jarenlang de beste maatjes was geweest met hetprovinciebestuur. Pas toen deze afschuwelijke man weg was, schrok deprovincie zich een hoedje van de deplorabele financiele staat waarinRadio Rijnmond verkeerde.
Ik noem geen namen omdat ik net een nieuw toetsenbord heb.
Tot zover mijn ervaringen met de provincie.
Voorhet overige betaal ik waar gevraagd mijn provinciale opcenten en verderzoeken ze het maar uit. Tijdens een boottocht vorig jaar viel me op datbij elke brug die we passeerden de provincievlag wapperde. Die haddenwe toch maar, een provincievlag! En op sommige plekken, alleenzichtbaar vanaf het water, waren reproducties van schilderijen uit deGouden Eeuw aangebracht. Leve het provinciaal kunstbeleid!
Goed. Ik heb dus niet zo’n hoge pet op van de provincie. Wat deprovincie doet is per definitie provinciaal – meestal zelfsprovinciaals. Wat mij betreft kan deze bestuurslaag in elk geval in ditdeel van het land gerust weg. Nu alles wat in Zuid-Holland nog groenwas zo’n beetje is bestraat, wordt het tijd voor een krachtigRandstadsbestuur met een overall-visie op de ontwikkeling van eenwereldstad.
Maar ja, op wie moet ik woensdag nou stemmen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s