Rubberen ziel

CdRotterdam, zaterdag – Bij het onovertroffen Concerto in Amsterdam kocht ik gisteren de cd Help! De Beatles in het Nederlands van de Mal Evans Memorial Band. Ik heb nog even staan aarzelen: de cover – zie hiernaast – is van een zeldzame kneuterigheid die op geen enkele manier appelleert aan mijn Beatle-gevoel. Maar ik kende de vertaling van de teksten van The Beatles in het Nederlands door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes (die ook Bob Dylan vertalen). Op papier is het soms lastig om in die vertalingen het origineel te herkennen, hoe zouden  ze klinken met muziek erachter?
Die vraag gaf de doorslag en ik telde de gevraagde xe2x82xac 14,99 neer.
Of nee, ik pinde een veel groter bedrag, want ik had natuurlijk veel meer dingen gezien die mijn hebzucht opwekten.
Maar enfin, eenmaal in de auto duwde ik de cd in de speler en de vertrouwde klanken van ‘A Hard Day’s Night’ spatten uit de speakers. Op het doosje zag ik dat de Nederlandse titel luidde: ‘Te dagzwaar ’s nachts’. Onzin. Maar het liedje zelf klonk zeer aannemelijk en voordat het uit was, zong ik het mee.
Dat gold ook voor alle andere liedjes: ‘Dagtripjes’, ‘Ze houdt van jou’, ‘Laat me niet gaan’, ‘Toen ik haar daar zo zag staan’, ‘Morgen weet maar nooit’ – liedjes die ik al veertig jaar ken, maar nog nooit in vloeiend Nederlands had gehoord.
De Mal Evans Memorial Band klinkt geweldig, jammer genoeg heeft de zanger een zachte g waardoor soms de herinnering aan Peter Koelewijn zich opdringt. Maar overigens wordt tot in de kleinste details eer gedaan aan het werk van The Beatles. Waarom niet het hele oeuvre van John, Paul, George en Ringo, elpee voor elpee, gecoverd met de teksten van Bindervoet en Henkes?
Meer hier.

Een gedachte over “Rubberen ziel

  1. If you are a smoker who realized the bad effects of your attitude and you be to command outgoing ways to beat it smoking, this article is for you. yet, you be required to be instant because kicking this routine is not gentle if you bear been a covet opportunity smoker. The nicotine that is hand-out in cigarettes is a definitely addictive drug. That is why smoking is damned thorny to abandon because the addiction that is caused by nicotine.

    To win at an end your [url=http://simplequitsmoking.wordpress.com]clash[/url] against nicotine addiction, you penury to put together for the yield up to the fore and take in inevitable that you are committed to your goal. The ask for to abandon be required to at the end of the day get from you and you should be firm to act on your ask for immediately. People who are flush in abandonting smoking say that abandonting chest turkey is the maximum effort technique.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s