Roomse terreur

Rotterdam, zondag – Mijn eerste paasdag begon met een welgemeend godverdomme. Met grof geweld werd ik wakker gebeierd uit een bevreemdende droom. In eerste instantie schrok ik: jezus! Kwart voor twaalf! De hele ochtend verslapen!
Want normaal gaan de Polen aan de overkant op zondag pas om kwart voor twaalf aan de klokken hangen.
Maar de torenklok wees kwart voor zeven aan – zelfs zonder bril kon ik dat goed zien.
Kwart voor zeven!
Een tweede godverdomme ontsnapte aan mijn lippen. Ik trok het kussen over mijn hoofd en wachtte tot het luiden over zou zijn.
Toen ik nog eens uit het raam keek, was het vijf voor zeven. Hoewel de deuren van de kerk uitnodigend openstonden, vertoonde zich geen kerkganger op straat. De Polen die hier kerken, wonen trouwens helemaal niet in deze buurt. De meeste komen ’s zondags met de auto hier naartoe.
In tegenstelling tot de buren van hun kerk hebben zij lekker kunnen uitslapen.
Het luiden duurde een vol kwartier, toen viel de stilte als een deken over de stad. Ik voelde me wegzakken, maar de droom die ik onvrijwillig had verlaten, bleef onvindbaar.
Toen om tien over zeven die verdomde rotklokken weer begonnen te slaan, begon ik in gedachten een met krachttermen doorspekte brief aan de pastoor te formuleren. Van vorige jaren kan ik me niet herinneren dat hij zo slaapverwoestend te keer ging.
Nog steeds geen ziel op straat, trouwens. Die Polen zijn wel wijzer.
Toevallig was gisteren het gesprek gekomen op mensen die officieel bezwaar wilden maken tegen de oproep tot gebed die de moskeexc3xabn naar de gelovigen doen uitgaan. Maar dat is altijd op vrijdag rond het middaguur en ook in aantal decibels heel wat minder opdringerig dan deze roomse terreur.
Tegen klokgelui op zondagochtend om kwart voor twaalf heeft geen verstandig mens bezwaar, maar kwart voor zeven: jezus christus, doe normaal!

Een gedachte over “Roomse terreur

  1. De onopgevoede en onbeschaafde schrijver van bovenstaand stukje zal later nog met weemoed terugdenken aan de tijd dat alleen op zondagmorgen de kerkklokken luidden. Want dan zal hij ’s morgens tegen vijven worden opgeroepen tot gebed vanaf de minaret, gevolgd door nog vier herhalingen die dag.
    Ik ben niet katholiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s