Nukken van de Mac (1)

Foto_25Rotterdam, zaterdag – Alweer ruim een half jaar werk ik tot volle tevredenheid op de 24 inch iMac. Het enige probleem was dat er laatst (ik check het even: op 5 juli) een cd was blijven vastzitten.
Sinds ik deze Mac heb, heb ik de gewoonte om nieuw gekochte cd’s onmiddellijk in iTunes te importeren en op een externe harde schijf op te slaan. Maar die van Great Speckled Bird wilde er dus niet meer uit. Gerommel in de Mac leek erop te duiden dat de cd-speler het schijfje zou uitwerpen, maar voor het zover was, werd de cd weer ingeslikt en waarschuwde iTunes voor dubbele nummers. Toch importeren en vervangen?
Op geen enkele manier wilde de cd naar buiten komen, ook niet op de manieren die Apple aanbeveelt. Bij de winkel waar ik de computer had gekocht, zeiden ze dat het leek op een hardware-probleem en dat ik hem maar moest brengen.
Hm, dacht ik.
Voorlopig kon ik trouwens niet met deze iMac naar de stad omdat de auto met vrouw en dochter in Frankrijk is (24 inch is best groot). Dus ik had me er al bij neergelegd dat ik nieuwe cd’s even niet zou kunnen invoeren.
Op verloren momenten probeerde ik wel eens een van die Apple-trucs of gaf ik het eject-commando in iTunes in de hoop dat het apparaat er niet op verdacht zou zijn. Maar altijd hetzelfde interne gerommel en geschuifel – meer niet.
Gisteravond wek ik, nergens erg in, voor het slapen gaan nog even de Mac uit zijn sluimer om mijn e-mail te checken. Van de inmiddels vertrouwde quasi-uitwerpgeluiden kijk ik niet eens meer op. Of toch? Want in plaats van het weer inslikken van het schijfje hoor ik nu duidelijk dat het naar buiten schuift. En inderdaad: de cd steekt uit. Hij is vrij!
Hoe kan dit?
Waarom?
En de grote vraag is natuurlijk: kan ik nu weer een cd invoeren zonder dat die ook een maand in de machine blijft vastzitten?

4 gedachtes over “Nukken van de Mac (1)

 1. Hoi Frank,

  Het kan zijn dat ’t om een cd gaat met copy control. Heb ook wel ‘ns gehad dat die erg lang vastzitten. Probeer t dus in ieder geval met een gewone cd zonder kopieerbeveiliging.

 2. Hoi Marcel,
  Dank voor je reactie.
  Ik heb het even gecheckt, maar die cd had geen copy control, dus dat kan het niet geweest zijn.
  Zojuist deed ik er op hoop van zegen een nieuwe cd in. Die kwam er na door iTunes geimporteerd te zijn niet meteen uit, wel na enig aandringen.
  Het volgende schijfje bleef weer hangen. Gerommel en gesputter, steeds opnieuw, als een soort mechanisch kokhalzen.
  Toen ik even niet keek, stak de cd eruit. In het gat in het midden zat een onderdeeltje van de speler, waarschijnlijk bedoeld om de schijf op zijn plaats te houden. Daar zat dus kennelijk het probleem.
  Het spreekt vanzelf dat ik er nu helemaal geen cd meer in durf te doen. Dat wordt dus met de Mac in een grote tas naar de winkel, niet iets waar ik heel erg naar uitkijk…

 3. Hoi Frank,
  Bij vrijwel alle Mac’s zit er in de buurt van de cd-speler een klein gaatje waar je een paperclip in kan steken waardoor de cd wordt uitgeworpen. De laatst Imac’s ken ik niet goed. Maar Mac heeft altijd een digibeet-oplossing voor al hun problemen.

  GRKees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s