Schildersbeesten

118_1870

Rotterdam, donderdag – Op de foto Rinus Blomsteel bij het graf van Vincent van Gogh.
Rinus Blomsteel, ‘het schildersbeest van het Oude Noorden’. Hij stuurde de foto afgelopen week rond, naar ik aanneem als eerbetoon aan het schildersbeest uit Zundert. Jammer dat van de steen naast die van Vincent maar de helft op de foto staat: die is namelijk van oudere broer Theo die een half jaar  na Vincent stierf. Zijn stoffelijke resten werden pas later door zijn weduwe op deze plek herbegraven.
Ook als eerbetoon.
Rinus Blomsteel interviewde ik ooit voor De Krant op Zondag. Hoe lang is dat alweer geleden?
Toevallig was ik vandaag in het Van Gogh Museum in Amsterdam om de tentoonstelling Barcelona 1900 te bezoeken. Natuurlijk pik je dan de Van Goghs die ze daar hebben mee.
Weer verbaasde ik me over de zeer korte periode waarin Vincent van Gogh zijn oeuvre schiep. In 1885 schilderde hij ‘De aardappeleters’, vijf jaar later was hij dood.
Aan het einde van de permanente tentoonstelling van zijn werk laat het Van Gogh Museum een schitterende foto van Ed van der Elsken zien: de beide graven van Vincent en Theo, daarachter een muur en daarboven/achter een akker waarop een boer met een ploeg de bodem te lijf gaat. Boer en ploeg natuurlijk grootheden die het werk van Van Gogh niet vreemd waren.

Een gedachte over “Schildersbeesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s