Koning Leeuw

Parijs, zaterdag – Twee mannen dragen een leeuw een winkel uit in de rue du Bac. De voorste man houdt het dier vast bij de kop die in bubbeltjesplastic is verpakt, de andere draagt het bij de achterpoten.
Ook al is de leeuw opgezet: vreemd tafereel.
Het beest wordt achterin een vrachtwagen geschoven waarin later nog een soort springbok volgt.
Omwonenden zullen er wel niet meer van opkijken. Deyrolle, zoals de winkel heet, lijkt vanaf de straat een zaak voor gepimpte tuinspullen en jachtbenodigdheden. We liepen er binnen, zagen mooie messen om gras mee af te snijden en boeken waarin stond hoe je dat moest doen.
Een smalle trap leidde naar boven.
Daar bleek de tuinwinkel veranderd in een natuur-historisch museum. Vier grote in elkaar overlopende zalen stonden vol met opgezette dieren, vitrines met opgeprikte vlinders en insecten, stenen en kristallen, schelpen en schalen en alle denkbare voorwerpen die je nodig hebt om dit soort verzamelingen te beginnen en te onderhouden.
Een wand vol papegaaien en andere kleurrijk uitgevoerde tropische vogels. Een kast met vogels uit onze streken. Op de vloer een levensechte tijger, tussen zijn voorpoten een lammetje – helemaal niet bang. Om de hoek een zebra, op de toonbank ijsberen, tegen de schoorsteen een krokodil. Je keek je ogen uit.
En alles was te koop. Terwijl ik een zakje mooie schelpjes afrekende (zes euro), betaalde een Amerikaan veertienduizend voor een ibis die naar Palm Beach verscheept moest worden. Niet eens het duurste stuk: een jonge olifant kost twintigduizend, een Bengaalse tijger achttienduizend en een jachtluipaard zelfs zesentwintigduizend euro.
‘Verkopen jullie daar nou veel van?’ vroeg de Amerikaanse klant en hij deed een voorschot: ‘Een per week?’
‘Iets minder,’ zei de verkoper. ‘Zo’n twee tot drie per maand.’
Toen we naar buiten liepen, werd de leeuw juist naar buiten gedragen. Onder zijn bubbeltjesplastic leek hij te glimlachen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s