'Een eerbiedwaardige tweedehandsboekwinkel'

L1040320

Strand op de hoek van Broadway en de 12de Straat

New York, maandag xe2x80″ Bij Zabarxe2x80x99s voor de deur (Broadway en West 80ste Straat) trof ik zaterdagmiddag een boekenstalletje waar je Exit Ghost van Philip Roth kon kopen met handtekening. Ik ben even in de verleiding geweest om dat te doen.
Niet dat ik een handtekeningenfetisjist ben, maar toevallig ben ik dat boek xe2x80″ in het Nederlands weliswaar xe2x80″ aan het lezen.
L1040241_1 Het zou iets anders zijn als Philip Roth zijn handtekening in mijn bijzijn in het boek zou zetten. Wat niet wil zeggen dat ik de man van het boekenstalletje ervan verdenk dat hij zelf de boeken van Philip Roth signeert. Nee, dan zou het de bevestiging zijn van een herinnering. Zoals ik me herinner dat ik in 1980, ook in New York, in de flink uit de kluiten gewassen rij heb gestaan om een handtekening te bemachtigen van Truman Capote. Ik haal Music for Chameleons nog wel eens uit de kast om naar die petieterige, haast in meisjeshandschrift neergezette, maar goed leesbare handtekening te kijken. Hij droeg een wit pak en een witte hoed xe2x80″ ik heb fotoxe2x80x99s gemaakt, daar zou ik eens naar moeten zoeken.
Enfin, ik wil maar zeggen dat als ik nu een gesigneerd exemplaar van Exit Ghost had gekocht, ik daar geen enkele andere herinnering aan zou kunnen vastknopen dan dat ik het op een straathoek in New York had gekocht.
In Exit Ghost las ik dat Nathan Zuckerman, de ik-figuur die in deze roman van Philip Roth zijn comeback maakt, een bezoek brengt aan de xe2x80x98eerbiedwaardige tweedehandsboekwinkelxe2x80x99 Strand ten zuiden van Union Square.
Ik zal niet zeggen dat ik mij erheen spoedde, maar het was wel een goede reden om eens die kant op te wandelen.
Strand is behalve eerbiedwaardig (tachtig jaar oud) zeer indrukwekkend. Denk aan De Slegte maar dan grxc3xb3ter, grxc3xb3ter. Waar De Slegte er tegenwoordig aangeharkt uitziet, is het hier alsof je bij iemand op zijn boekenzolder bent uitgenodigd. Overal tafels met stapels boeken, overal kasten vol boeken en alles netjes gerubriceerd, maar zo dat het lijkt alsof het allemaal achteloos zo is terechtgekomen.
En wat meer is xe2x80″ ze verkopen hier ook nieuwe boeken! Met korting! Daar zou de KNVB of hoe de koninklijke vereniging van het boekenvak ook weer heet van gruwen, maar voor de boekenliefhebber is het natuurlijk het paradijs op aarde. Ik baalde omdat het boek dat ik zaterdag bij Borders had gekocht (Secret Ingredients. The New Yorker Book on Foods and Drinks) hier zeven dollar, bijna een kwart, goedkoper was.
Ik vroeg me af waarom New Yorkers nog boeken kopen bij Barnes & Noble en Borders of bij stalletjes op straat, als ze bij Strand alles hebben en nog goedkoper ook.

3 gedachtes over “'Een eerbiedwaardige tweedehandsboekwinkel'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s