Geen film voor oude mannen

Nocountryxlarge

Javier Bardem als de psychopaat Anton Chigurh in No country for old men. Sprekend Sindala, toch?

New York, donderdag xe2x80″ Het boek las ik begin vorig jaar, gisteravond zag ik de film: No country for old men. Boek van Cormac McCarthy, film van Joel en Ethan Coen.
Laatste voorstelling van de dag in de Regal op Union Square bij Broadway. Van een zenuwenlijder van een bioscoopbeambte moest iedereen die een kaartje had gekocht langs de wand in de rij staan. Ik vroeg hem bij het kaartjescheuren of de bar boven was, want ik had zin in een biertje. xe2x80x98Bar?xe2x80x99 Daar keek hij wel heel gek van op. Er was een counter waar ze frisdrank verkochten en emmers popcorn. Dus ging ik maar in de rij staan, dan had ik in elk geval een goede plek in de zaal.
Iedereen die na mij binnenkwam, werd naar achterin de rij gedirigeerd. Niet dat wanordelijke gedoe als bij ons. Toen de ene wand vol was, moesten de andere filmliefhebbers queuxc3xabn langs de wand aan de andere kant.
Toen de film. (Ik zat inderdaad perfect in het midden.) Als het boek al een histoire noire is, dan zeker de film waar alles wat het Kwaad uithaalt expliciet in beeld komt. Het Kwaad is de psychopaar Anton Chigurh, een geobsedeerde killer die wat betreft uiterlijk sterk doet denken aan Sindala uit de televisieserie Floris. Dat zijn haar zo netjes gecoiffeerd zit, is ook de kranten hier opgevallen. xe2x80x99s Mans kapsel staat in sterk contrast tot zijn blik die op doden staat.
Het is niet de eerste film van de Coen Brothers waarin zij blijk geven van hun fascinatie voor haar en kapsels. In The man who wasnxe2x80x99t there speelt een kapper de hoofdrol, in O Brother, where art thou? maakt de ontsnapte boef George Clooney zich vooral zorgen over zijn pommade.
Gelukkig zit er ook van deze coenesque humor in No country for old men, maar verder is het de hardste film die de Coens tot nog toe maakten, harder dan Millerxe2x80x99s crossing of Blood simple. Er zitten ronduit angstaanjagende scxc3xa8nes in, maar ook prachtig gefotografeerde landschappen.
Met iedereen loopt het slecht af. En het Kwaad? De moordenaar lijkt zelfs na een ernstig auto-ongeluk te kunnen ontsnappen. Zijn werk zit erop en zijn haar zit nog okee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s