Undergroundmuziek

L1040489

New York, donderdag xe2x80″ Het regende vanochtend, goed dat er de subway is. Ik stapte op het station van de 42ste Straat uit om de shuttle te nemen naar Grand Central Station, want ik wilde die schitterende hal weer eens zien, vandaag dus helaas zonder die majestueuze lichtinval die je op beroemde fotoxe2x80x99s ziet. Maar indrukwekkend blijft het.
Hoeveel filmscxc3xa8nes zijn hier opgenomen? Mij staat die uit North by North West van Alfred Hitchcock helder voor de geest en Brian De Palma, die schatplichtig is aan Hitchcock, gebruikte de locatie in Carlitoxe2x80x99s way.
Ik las in de krant dat er diep onder Manhattan een nieuwe tunnel wordt geboord om Grand Central ook naar het oosten te ontsluiten, een heel oud plan dat nu eindelijk wordt uitgevoerd.
Bij mijn overstap op 42ste Straat hoorde ik vanuit de verte muziek die me in xc3xa9xc3xa9n klap blij maakte: op het eerste gehoor bluegrass, maar toen ik dichterbij kwam, gaf het stampen van een bas er een zekere western swing aan.
L1040485Om de hoek gekomen zag ik een viermansband: behalve de bassist bestaande uit een banjospeler, een violist en een slagwerker. Ze heetten The Ebony Hillbillies en die naam vatte het goed samen want ze waren allemaal zwart en het was wel degelijk hillbilly-muziek die ze speelden, eerder witte dan zwarte muziek.
Mensen bleven staan, een glimlach op hun gezicht. Een miezerige ochtend kreeg onder de grond, waar het nooit regent en de zon nooit schijnt, ineens een vrolijk tintje.
Vanavond racete ik even op en neer naar Borders bij Madison Square Garden omdat ik me een klantenkaart had laten aanpraten (nou ja, helemaal gratis en zonder verdere verplichtingen) en daarmee een boek kon kopen met dertig procent korting. Maar ik had ook een kaartje voor de voorstelling van American gangster in de bioscoop een paar stappen van mijn hotel, dus ik moest ook weer snel met de metro terug.
L1040492Op het station 34ste Straat van de Zevende Avenue-lijn kon ik nog net in een trein springen, bijna mijn boek tussen de deur. Natuurlijk had ik beter moeten kijken, want nu zat ik in de exprestrein die de 23ste Straat overslaat zodat ik op de 14de Straat moest uitstappen om de xe2x80x98localxe2x80x99 terug te nemen.
Is er op het perron van 14de Straat wxc3xa9xc3xa9r levende muziek, alleen nu jazz. Weer vier man, twee saxofonisten, een drummer en een bassist. Ze stonden lekker te swingen. Maar die bassist, ik keek nog eens goed, was dat niet dezelfde als die van vanochtend? Ook een tuinbroek, ook een bril, ook een petje!

2 gedachtes over “Undergroundmuziek

  1. Ha Frank,
    Tiet geleden. Kom hier zomaar op tijdens het surfen. Wou je even feliciteren met je verjaardag!

    Groet,

    Sander Louis.

    PS Hoe lang zit je daar nog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s