Nazi-Duitsland en Stasi-Duitsland

Lebenderanderen3

Rotterdam, dinsdag xe2x80″ Wat was eigenlijk het verschil tussen nazi-Duitsland en Stasi-Duitsland? dacht ik toen ik gisteravond naar Das Leben der Anderen zat te kijken.
Goed, er zxc3xadjn verschillen, het belangrijkste dat nazi-Duitsland gebieden bezette en de DDR bezet gebied was. Ook in ideologisch opzicht zijn er verschillen, hoewel beide entiteiten uit waren op het stichten van de heilstaat, een doel dat alle middelen heiligde en zo zijn we aangekomen bij de overeenkomsten.
In de totalitaire staat is het individu een risicofactor van jewelste. Om te bereiken dat het individu opgaat in de massa, wordt terreur uitgeoefend. Het individu moet klein gehouden, bang gemaakt, monddood en anders gewoon dood.
De DDR xe2x80″ zestien miljoen inwoners xe2x80″ had een staatsveiligheidsdienst met een kleine honderdduizend man aan personeel en nog eens het dubbele aantal losse medewerkers die hun brood verdienden met het in de gaten houden van de burgers van de heilstaat. Afluisteren, schaduwen, intimideren en chanteren waren aan de orde van de dag.
Gevangenen werden met dreigementen dat geliefden, kinderen, familieleden iets zou kunnen overkomen onder druk gezet om verraad te plegen, precies zoals de nazixe2x80x99s dat deden.
In de DDR werden ze niet moe om van de daken te schreeuwen dat ze op heroxc3xafsche wijze hadden gezegevierd over het fascisme. Nooit werd erbij gezegd dat het fascisme aan deze zelfde bodem was ontsproten.
Das Leben der Anderen laat op indrukwekkende manier zien dat het rexc3xabel existerende socialisme van Stasi-Duitsland naadloos voortkwam uit het nazisme. Gestapo-methoden werden Stasi-methoden, de uniformen en petten bleven nagenoeg hetzelfde.

3 gedachtes over “Nazi-Duitsland en Stasi-Duitsland

  1. 100.000 man maar. Indertijd deed de Telegraaf voorkomen dat de ene helft van het volk de andere helft bespioneerde. Ik ben diep teleurgesteld. Kennelijk kun je de Telegraaf ook al niet meer vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s