Zigzaggend door Parijs

Parijs, woensdag – Anders dan dat van New York, althans van Manhattan boven 14th Street, is het stratenplan van Parijs, licht uitgedrukt, chaotisch. Wat niet helemaal waar is, want de tekentafel is er wel degelijk aan te pas gekomen. In de negentiende eeuw heeft Haussmann korte metten gemaakt met de middeleeuwse wirwar van straten en stegen die Parijs vormden. Hij doorsneed de stad met brede boulevards (waarvan er een nog tijdens zijn leven naar hem werd genoemd) die elkaar op stervormige pleinen ontmoeten.
Als je de plattegrond van Parijs bekijkt, zie je dat er bijna geen straten werkelijk parallel aan elkaar lopen.
Om in Parijs met de auto van A naar B te rijden, een onderneming die sowieso niet aan te raden is, moet je van tevoren de route goed bestuderen en daarbij de  rijrichting van het verkeer goed in aanmerking nemen, want veel straten hebben eenrichtingverkeer. Een op  het oog logisch lijkende route, kan daardoor onmogelijk blijken.
Ook op de fiets is het lastig om de stad te doorkruisen. Niemand zal het hier in zijn hoofd halen om tegen het verkeer in te fietsen: het is al gevaarlijk genoeg als iedereen dezelfde richting uitrijdt. Het komt erop neer dat je wordt gedwongen om veel extra rondjes te rijden, maar door de aard van het stratenplan betekent twee keer rechts niet automatisch dat je in een straat in tegengestelde richting terechtkomt.
L1040659Enfin, door af en toe afstappen en op de kaart te kijken, slaagde ik erin om de Arxc3xa8nes de Lutxc3xa8ce te bereiken, de overblijfselen van het Romeinse amfitheater, en vervolgens het niet ver daarvandaan liggende Pantheon, twee attracties waar ik nog nooit was geweest.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s