Belgixc3xab heeft al wettelijk erkende journalisten

Rotterdam, maandag xe2x80″ Ligt de journalistiek onder vuur? Het lijkt erop. Waarom anders komt het Genootschap van Hoofdredacteuren met xe2x80x98een modernere ethische codexe2x80x99? Journalisten hanteerden altijd al ethische beginselen, maar de nieuwe (concept)code van de hoofdredacteurenclub xe2x80x98is aangevuld met uitgangspunten en idealen zoals die zijn aangedragen van buiten de beroepsgroep xe2x80″ door [het] steeds mondiger publiekxe2x80x99 (cursivering HVV).
In NRC Handelsblad van zaterdag herinnert Willem Pekelder fijntjes aan de opmerking van koningin Beatrix bij het veertigjarig bestaan van het Genootschap van Hoofdredacteuren. xe2x80x98De leugen regeert,xe2x80x99 zei ze toen en dat was niet autobiografisch bedoeld. Zonder erbij te vermelden welke krant zij las, verwoordde zij zo haar kritiek op de journalistiek in het algemeen.
Gevaarlijker is de opvatting van minister Hirsch Ballin. Hij wil wettelijk vastleggen wie zich journalist mag noemen. Pas dan kan wat hem betreft het verschoningsrecht worden geregeld.
Misschien wenst Hirsch Ballin een situatie zoals in Belgixc3xab. Sinds 1963 ligt daar wettelijk vast wie zich xe2x80x98beroepsjournalistxe2x80x99 mag noemen: xe2x80x98Alleen wie sedert twee jaar zijn (hoofd)beroep maakt van journalistiek, en dit in een medium dat algemene berichtgeving verstrekt, kan aanspraak maken op deze titel. […] Wie de titel van ‘beroepsjournalist’ voert zonder daartoe gerechtigd te zijn, riskeert een geldboete van 200 tot 1.000 Euro.xe2x80x99
Behalve xe2x80x98beroepsjournalistenxe2x80x99 heb je in Belgixc3xab ook nog xe2x80x98journalisten van beroepxe2x80x99 xe2x80″ dat zijn die sneue eikels die voor gespecialiseerde media werken.
Op de site van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in Belgixc3xab lezen we dat de xe2x80x98titel van ‘beroepsjournalist’ wordt toegekend door een officixc3xable Erkenningscommissie, die uit beroepsjournalisten zelf en ook mediadirecteuren bestaat – van elk even veel. De commissieleden worden bij koninklijk besluit benoemd. De Erkenningscommissie omvat een Nederlandstalige en een Franstalige afdeling. Het ‘zelfregulerende’ concept van de Erkenningscommissie levert tot op vandaag inspiratie in het buitenland.xe2x80x99
Maar godzijdank niet in Nederland. Of toch? Want het Genootschap van Hoofdredacteuren definieert in zijn nieuwe code de journalist als xe2x80x98ieder die zich journalist noemt en impliciet of expliciet de ethische normen aanvaardt zoals die in deze code zijn verwoord, via de huisregels van zijn medium of onder verwijzing naar deze code. Of hij van de journalistiek zijn hoofdberoep heeft gemaakt of er anderszins een inkomen mee verkrijgt, is geen criterium, noch de al dan niet genoten vakopleiding of professionele trainingxe2x80x99 (cursivering wederom HVV).

P.S. Eerder genoemde Belgische Vereniging van Beroepsjournalisten zegt dat xe2x80x98vanzelfsprekend elk individu titularis van persvrijheid [is], maar dat geeft nog niet aan iedereen het recht op een plaatsje in de perstribune van een parlement of voetbalstadion. […] Ziedaar waarom de wetgever, in een wet van 30 december 1963, voor professionele journalisten de titel van ‘beroepsjournalist’ ingevoerd heeft.xe2x80x99

Een gedachte over “Belgixc3xab heeft al wettelijk erkende journalisten

  1. Frank,
    terecht schets je de bizarre situatie in Belgenland. Zo moet het niet bij ons. En zo wil de nieuwe code het ook niet (die trouwens slechts een concept is, waarover nu gedebatteerd kan worden). De toelichting op de code – niet de code zelf trouwens – geeft een zo ruim mogelijke definitie van een journalist. Dat is juist bedoeld, zoals ook door jou geciteerd, om te voorkomen dat iets of iemand gaat bepalen wie zich journalist mag noemen. Om te voorkomen dat die titel volstrekt leeg wordt, gebruiken we de code als uitleg, houvast, verantwoording. Die heeft geen kracht van wet, op overtreding staan geen sancties, je bent uiteindelijk je eigen toetssteen.
    Bij alle reacties valt me telkens de scepsis en argwaan op, zowel van traditionele journalisten als bloggers. Het kost beide kennelijk enige moeite in elkaars nabijheid te verkeren.
    goede groet
    Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s