Dertien fout in schitterend dictee

Rotterdam, woensdag – Dertien fouten gemaakt in het achttiende Groot Dictee van de Nederlandse Taal. Schitterend hoe Jan Wolkers kans heeft gezien om zijn tekst van tweehonderdnegenenzeventig woorden bij Genesis te beginnen en langs het Bijbelse werk van Tiepolo en de brijige stamppot van thuis helemaal naar de geluidsorgie van Jimi Hendrix te scheren.
Met dertien fout zat ik onder het gemiddelde, maar helemaal tevreden ben ik niet: de drie beste dicteeschrijvers scoorden acht, zes en vijf fout.
Mijn fouten waren van die stomme: hete bliksem schreef ik aan elkaar, wittekool juist los (dom, want als het groene- of rodekool was geweest, had ik het goed gedaan), chef-kok zonder streepje. In geolied zette ik een trema op de o om verwarring te voorkomen met een lied over een geologisch onderwerp. (Dat je de klinkercombinatie ‘eo’ maar op xc3xa9xc3xa9n manier kunt uitspreken, zoals werd aangevoerd, is onzin, want je zegt niet: ‘ge-ologisch’, maar ‘gejologisch’.) Boven aan en boven op had ik beide fout want als xc3xa9xc3xa9n woord geschreven, terwijl ik klip-en-klaar juist als drie losse woorden, dus zonder streepjes had genoteerd.
De overige fouten houden verband met mijn niet-bijbelse opvoeding – of misschien moet ik schrijven: niet-Bijbelse. Jakob had bij mij een c, Betel schreef ik met een h en jakobsladder kreeg van mij van de weeromstuit een hoofdletter (en die c). Schriftlezing daarentegen begon bij mij met een kleine letter, net als het Bijbelse werk van Tiepolo en de Godsgezanten die bacchanten bleken op weg naar de meester van de gitaarriff.
Niet eerlijk, vind ik, dat wie uit onwetendheid Jimmy Hendricks schreef, dat niet werd aangerekend omdat de man met het schrepele lichaam niet in Van Dale voorkomt. Jakob wel.

Een gedachte over “Dertien fout in schitterend dictee

  1. Dertien fout, daar kan je trots op zijn hoor. Want bovenaan, bovenop en chefkok had ik ook zo geschreven.
    Sterker nog, ik ben er nog steeds van overtuigd dat chefkok aan elkaar moet. Dat van boven aan en boven op is wel helemaal nieuw voor me. Maar dat onthouden we voor de volgende keer. En dat van Jakob was flauw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s