Over productie en overproductie

Rotterdam, maandag – Van de levensloop van het boek heb ik vandaag beide uiteinden gezien.
Op Vers voor de Pers geven uitgeverijen twee keer per jaar een voorproefje van hun productie in het komende halfjaar. Uitgestald op tientallen tafels in De Meervaart staan en liggen de dummy’s van de boeken waarvan de glunderende uitgevers achter de tafels de grootste verwachtingen hebben. Jou als journalist willen ze maar wat graag in hun enthousiasme betrekken. Daarom delen ze kwistig leesexemplaren uit en vertellen ze honderduit over de schrijver op wie ze al hun hoop hebben gevestigd.
Over overproductie hoor je niemand op Vers voor de Pers: alle boeken die worden aangekondigd zijn absoluut noodzakelijk.
In Nederland verschijnen jaarlijks vele duizenden absoluut noodzakelijke boeken.
’s Middags liep ik even binnen bij De Slegte. Hier komen boeken terecht als het enthousiasme van hun uitgevers is verbleekt, als de pers alweer een paar hypes verder is, als de plankruimte in de boekhandel door nieuwe absoluut noodzakelijke boeken wordt ingenomen.

2 gedachtes over “Over productie en overproductie

  1. Het echte uiteinde van de boekenproductie is niet De Slegte, want dat is tenminste nog een boekhandel. Nee, bij het echte uiteinde liggen nieuwe boeken voor een euro of minder in winkels als de Action of andere partijenhandels. En niet de slechtste boeken; zo kocht ik niet zo lang geleden bij zo’n soort zaak de roman Nagelaten Dagen van Marga Minco. Ze hadden er tientallen, op een tafel tussen Mickey Mouse-onderbroeken en suspecte tuingereedschappen.

  2. Het kan inderdaad altijd erger. Ook in de business van Mickey Mouse-onderbroeken bestaat zoiets als overproductie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s