Jan Eijkelboom, mijn oude leermeester

Jan_eijkRotterdam, donderdag – Doordat ik vandaag thuis werkte, is het belangrijkste nieuws van de dag me ontgaan. Hadden we trouwens met onze PDOJ-studenten wel ons eigen dagelijkse (maar onregelmatig verschijnende) krantje gemaakt, dan was ik er waarschijnlijk ook onkundig van gebleven dat Jan Eijkelboom vannacht op 81-jarige leeftijd is overleden.
Het ANP heeft er de hele dag niets over gebracht, NRC Handelsblad dat net op de mat plofte heeft er geen bericht over en op Teletekst kan ik er ook niets over vinden. Alleen op de site van het AD, weggestopt in de rubriek ‘Drechtsteden’, staat een bericht met foto.
Ik hoorde het toen Marion Keete van Radio Rijnmond me een kwartier geleden belde om te vragen of ik iets over Jan wil vertellen. Natuurlijk.
Jezus, Jan. Toevallig moest ik van de week aan hem denken. Ik nam me voor om hem een kaartje te sturen voor zijn verjaardag, zaterdag. Ik neem me dat elk jaar voor en ik geloof dat ik het één keer heb gedaan en nu hoeft het dus niet meer.
Ik heb veel aan Jan Eijkelboom te danken. Toen hij hoofdredacteur van De Dordtenaar was, nam hij mij als twintigjarige in dienst. Hij was de enige die de journalist in mij zag die ik mezelf waande. Ik ben hem eeuwig dankbaar. Hij gaf mij de kans om alle genres die voor De Dordtenaar relevant waren te beoefenen: interviews, reportages, recensies, commentaren, columns, de poppagina die we ombouwden tot kunstpagina. Alleen sportverhalen heb ik nooit geschreven, of het moest zijn die ene reportage over een Dordtse hengelclub die in het Belgische Lier de strijd aanbond met Vlaamse hengelaars.
Jan moet toen 46 zijn geweest. Hij was al een legende met een verleden bij Propria Cures en Vrij Nederland.
Later kwamen we elkaar tegen bij Het Vrije Volk in Rotterdam. Toen ontpopte zich ineens de dichter in hem. Mijn eerste bibliofiele uitgave was een doosje met gedichten van hem onder de titel Wolwevershaven.
Lang geleden allemaal.
Wat blijft komt nooit terug, maar wat voorbij is evenmin.

UPDATE 20.30 UUR Het eerste ANP-bericht kwam om 17.08 uur. Ook andere relevante sites melden intussen het overlijden van Jan Eijk (zo noemden zijn vrienden hem). Kees Fens herdenkt de dichter in de Volkskrant.
Het knipsel linksboven (klik hier voor een pdf) komt uit Boekblad van 15 mei 1981. De naam Eijkelboom wordt daarin gespeld als Eykelboom, zoals wel vaker gebeurde. Theo Jansma moet zijn Theo Jensma en Rein is de schilder Rein Dool.

5 gedachtes over “Jan Eijkelboom, mijn oude leermeester

  1. Meld u nu gratis aan als hoofdredacteur van uw eigen plaatselijk nieuws krant. Op uw site houd u het dagelijks nieuws bij uit uw plaats. Actieve hoofdredacteuren zorgen voor veel lezers. Veel lezers zorgen voor advertenties. De hoofdredacteur krijgt automatisch 50% van de advertentieinkomsten van zijn site! Deze nieuwe, onafhankelijke site is in de opstartfse. Word u een van de pioniers? Klik op http://www.gazetto.nl voor alle informatie.

  2. Dat krijg je ervan. Wanneer koningen clowns worden, vallen de muntjes niet meer. Dan valt de koningsmunt door de Erasmusmand. Niet langer geaccepteerd als hoofd op de toch al dopiejopiezalmmunt.

    ’t Wordt tijd dat we de gulden weer terug uit de guldenchipjes tevoorschijn toveren. grrrrrrrrrrrr.

  3. Dat krijg je ervan. Wanneer koningen clowns worden, vallen de muntjes niet meer. Dan valt de koningsmunt door de Erasmusmand. Niet langer geaccepteerd als hoofd op de toch al dopiejopiezalmmunt.

    ’t Wordt tijd dat we de gulden weer terug uit de guldenchipjes tevoorschijn toveren. grrrrrrrrrrrr.

  4. De munt is aan het splijten. Pas als het twee stukken van 50 cent zijn werkt alles weer naar behoren. Behalve dat ze niet in een 1-euro automaat kunnen natuurlijk.

  5. Sorry, ik bedoelde: pas als het twee munten van 1 euro zijn werkt alles weer naar behoren. Behalve in een automaat waar een 2-eurostuk in moet natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s