Mooi Dordrecht

Dordrecht

Rotterdam, zaterdag – Ik wil niet beweren dat ik, in welke stad ik ook kom, me verplicht voel tot museumbezoek. Simpelweg door vreemde straten banjeren met geen ander doel dan mijn ogen de kost te geven, is me vaak al genoeg. Maar het kan regenen.
Het mooiste wat me in een (buitenlands) museum kan overkomen, is tegenover een schilderij te staan van het type ‘Gezicht op Dordrecht’. Altijd de, zijn naam eer aandoende, Grote Kerk met zijn robuuste, met wijzerplaten bekroonde vierkante toren, daaromheen het vermoeden van de stad omringd door molens. Maar vooral: het water.
Mijn oude stad.
Op zijn mooist vanaf de overkant. Daar moet het in de zeventiende eeuw hebben gewemeld van de schilders, de gezichten op Dordrecht vastleggend waar je in verre musea soms onverwacht mee wordt geconfronteerd.
Kasper Jansen, net als ik oud-Dordtenaar, schreef gisteren een mooi stuk in NRC Handelsblad naar aanleiding van het schilderij ‘Gezicht op Dordrecht’ van Jan van Goyen. Dordrechts Museum voert actie om fondsen te verwerven om het doek aan te kopen.
Hoe juist is zijn observatie: ‘Een echte Dordtenaar wil nog niet dood gevonden worden in Zwijndrecht, een saaie verzameling buitenwijken. Maar daar in Zwijndrecht geniet men wel van een gratis en levend gezicht op Dordrecht.’
Hij herinnert zich de nauwe straatjes in de oude binnenstad. Het gemeentebestuur droomde in die tijd van stadsverkeerswegen met Champs Elysxc3xa9es-achtige allure, maar voerde de megalomane plannen halfslachtig uit, zodat je tegenwoordig wel naar Zwijndrecht mxc3xb3et om de schoonheid van Dordrecht te zien. Zie de foto van Vincent Mentzel, die anno 2008 ongeveer op de plek is gaan staan waar Jan van Goyen in 1651 stond.

2 gedachtes over “Mooi Dordrecht

 1. Frank, wil je even bellen over de gevelde eik. Stort even je thuistelefoonnummer in mijn mailbak. Excuseer dat het even zo moet, in deze digitijd is geen hond nog ergens met nummer of adres in het openbaar te traceren, vandaar.
  Overigens, Trampoline van Joe Hnery blijft natuurlijk zijn beste CD!

 2. Oprotten met die krant/site!
  Stuk voor stuk linkse Baantjesjagers met heel kleine plassertjes, waar men echt niet op moet gaan staan, want dan is men op slag ener rechtse rakker!
  Subsidieslikkers van de eerste orde.
  Kennis & Kunde = 0.
  Staatsruifvreters pur sang.

  Met de meeste verachting,
  Jacob Nederlof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s