Koninginnedag in Parijs

Parijs, woensdag – We hebben ook koninginnedag gevierd. Op onze manier, in het Grand Palais in Parijs en in Versailles.

Tot eind juni is in het Grand Palais, tussen Champs Elysées en de Seine, een grootse tentoonstelling over Marie-Antoinette te zien. Sinds de film van Sofia Coppola is de laatste koningin van Frankrijk uitgegroeid tot een publiekslieveling en nu verdringen Fransen, de nazaten van de revolutionairen die haar in 1793 de kop afhakten, en belangstellenden uit andere landen elkaar in de tot boudoir omgetoverde ruimtes van het Grand Palais om zich te vergapen aan de spulletjes van Marie-Antoinette.

Mooie spulletjes.

Mooie schilderijen ook, waarop de pracht en praal van het Franse hof onbeschaamd staat afgebeeld.

Zoals het de Fransen betaamt, zijn de begeleidende teksten lang en uitsluitend in het Frans. Bovendien zijn ze zodanig geplaatst dat mensen die gewend zijn aan een leesbril door de knieën  moeten. Dat geeft opstoppingen.

Een grote zaal is ingericht als een lusthof in Versailles. De plattegrond van de laatste zaal is afgeleid van de vorm van de valbijl die op 15 oktober 1793 met een huiveringwekkend bzztôh een einde maakte aan het leven van Marie-Antoinette dat nog geen achtendertig jaar had geduurd. In deze zaal zie je hoe zij en Lodewijk XVI hun dagen sleten in gevangenschap.

Vanmiddag met de RER naar Versailles en daar het paleis bezocht waar ze in betere tijden woonden. Het maakte een sleetse indruk. Aan de buitengevels werd gewerkt – althans: die gingen schuil achter met doek bespannen stellages. Ook binnen stonden hier en daar stellingen onder de beschilderde plafonds waarvan stukjes waren afgeplakt. In de kozijnen van sommige vensters zaten grote gaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s